Fysiotherapie wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor mensen met de diagnose kanker is vergoeding wel mogelijk in de volgende situaties:
- Na een ziekenhuisopname met als doel om sneller te herstellen na ontslag naar huis
- Lymfoedeem
- Littekenbehandeling
- Weke delen tumoren
De eerste 20 behandelingen bij de fysiotherapeut moet je zelf betalen, tenzij je aanvullend verzekerd bent.
In de meeste gevallen worden de kosten van een begeleid beweegprogramma dus niet vergoed vanuit de basisverzekering. In sommige gevallen vergoed een aanvullende verzekering een begeleid beweegprogramma wel. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van je zorgverzekeraar. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie over de vergoeding van beweegprogramma’s.
In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat beschreven wat je precies vergoed krijgt.
Wanneer je aanvullend verzekerd bent, krijg je soms per jaar een aantal behandelingen bij een beweegprofessional vergoed.
Houd er rekening mee dat de voorwaarden van zorgverzekeringen elk jaar kunnen veranderen. Werd een beweegprogramma het ene jaar wel vergoed, dan kan dat het jaar erna anders zijn. Aan het eind van elk kalenderjaar heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.
Toch vergoeding vanuit de basisverzekering
Als het oncologische revalidatieprogramma onderdeel is van de Medisch Specialistische Oncologische Revalidatie en onder leiding staat van een revalidatiearts, dan worden de kosten direct vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarde hiervoor is dat er sprake is van complexe problematiek, waardoor er meerdere disciplines betrokken zijn bij de revalidatie.
Zorg ervoor dat de patiënt geïnformeerd is over de mogelijke kosten die verbonden zijn aan het volgen van een begeleid beweegprogramma. Adviseer de patiënt contact op te nemen met de zorgverzekeraar wanneer er vragen zijn over de vergoeding.
Dit artikel is bijgewerkt in augustus 2024.