Bewegen na een operatie? - WKOF

Welke invloed heeft een operatie op mijn lichamelijk functioneren?


Logo Bewegenenkanker


De gevolgen van een operatie op je lichamelijk functioneren (hoe je lichaam beweegt en werkt) zijn afhankelijk van de plaats van de operatie en hoe uitgebreid de operatie is. Hoe fit je fysiek bent vóór de operatie speelt hierbij ook een rol.

Ons advies

Het is belangrijk om na de operatie weer zo snel mogelijk in beweging te komen, zodat je zo min mogelijk conditie en spieren verliest.

Hieronder vind je voor de meest voorkomende operaties meer informatie over wanneer je weer kan beginnen met sporten om je lichamelijk functioneren te verbeteren. Overleg voordat je begint met trainen na de operatie altijd eerst met de chirurg.


Operatie bij borstkanker

Als je een borstoperatie hebt gehad, kan je soms je schouder minder goed bewegen. Het is belangrijk dat je oefeningen doet om je arm en schouder weer beter te kunnen bewegen.


In de eerste week na de operatie mag je je arm gebruiken bij het doen van dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld bij je lichamelijke verzorging en het uitvoeren van lichte huishoudelijke taken. Let er altijd op dat je geen pijn krijgt of veel kracht gebruikt.


Een week na de operatie kan je starten met oefeningen. Op de website van het OLVG vind je een aantal voorbeelden van oefeningen, die je thuis kunt doen. Afhankelijk van de soort operatie die je hebt gehad, gelden er specifieke adviezen en/of oefeningen. Let er ook in dit geval op dat je geen pijn krijgt of veel kracht gebruikt.


Na 6 weken mag je alles weer doen. Let er ook dan op dat je geen pijn krijgt. Ook met lymfoedeem is het veilig om te sporten. Het is wel belangrijk dat je de intensiteit geleidelijk opbouwt. Indien je hier onzeker over bent of klachten ervaart van de arm, kan je een oedeemtherapeut raadplegen. Vind een oedeemtherapeut op de website verwijsgidskanker.nl.


Operatie bij longkanker

Na een longoperatie gaan veel mensen weinig bewegen, omdat ze bang zijn voor kortademigheid. Maar bewegen kan juist helpen tegen deze klacht.

Ademhalingsoefeningen en lichte krachtoefeningen

Meteen na de operatie kan je al beginnen met ademhalingsoefeningen om ervoor te zorgen dat je longen zo goed mogelijk in beweging komen. Daarnaast is het heel belangrijk om zo snel mogelijk weer uit bed te zijn en te starten met lopen. Dat kan vaak al vanaf de eerste dag na de operatie.


Thuis weer bewegen

Zodra je thuis bent kan je beginnen met licht inspannende activiteiten. Denk hierbij aan wandelen op een rustig tempo, fietsen op een hometrainer of andere dagelijkse activiteiten. Als je je goed genoeg voelt om weer deel te nemen aan het verkeer, kan je na een aantal weken ook weer starten met fietsen buiten.

Het is beter om in het begin geen oefeningen te doen waarbij je kracht moet zetten op de borstkas of de borstkas moet rekken of strekken.


Let op zwaar tillen

Om de borstkas de tijd te geven om te genezen mag je gedurende 6 tot 8 weken niet zwaar tillen (maximaal 2,5 kilogram), trekken of duwen. Als je bukt, moet je door de knieën gaan en uitblazen. Stop met iets als je heel erg kortademig wordt.

Na 8 weken kun je je activiteiten opbouwen met steeds inspannender oefeningen.


Buikoperatie (darm-, slokdarm-, maagkanker)

In het ziekenhuis is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie uit bed te zijn en te beginnen met lopen zodra dit lukt.

Eenmaal thuis kun je de lichte dagelijkse activiteiten meteen, maar rustig, weer oppakken. Daarnaast is het goed om weer conditie op te bouwen door te wandelen of te fietsen op een hometrainer. Als je je goed genoeg voelt om weer deel te nemen aan het verkeer, kun je na een aantal weken ook het fietsen buiten weer oppakken.

Spierversterkende oefeningen met lage weerstand en veel herhalingen zijn ook al snel weer mogelijk. Met echte krachttraining of andere sporten waarbij je veel druk uitoefent op de buik is het belangrijk om 6 weken te wachten.


Een samenwerking tussen