Helpen abrikozenpitten tegen kanker?

Nee, abrikozenpitten helpen niet tegen kanker. Sterker nog, het eten van abrikozenpitten kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.
Ons advies
Eet geen abrikozenpitten. De vrucht van de abrikoos kan je wel veilig eten. Varieer met verschillende soorten fruit om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt.
Abrikozenpitten en cyanidevergiftiging
In abrikozenpitten zit de stof cyanide. Als je te veel cyanide binnenkrijgt is dit giftig en kan dit zelfs dodelijk zijn. Ook in pitten van bijvoorbeeld appels, kersen en perziken zit cyanide maar dan in een lagere hoeveelheid. Cyanide komt vrij als de pitten gemalen of gekauwd worden. Slik je een keer per ongeluk een appelpit door is dit niet erg.
Verschijnselen van een cyanidevergiftiging zijn bijvoorbeeld misselijkheid, hoofdpijn, koorts, verwarring en verstikking. Dit kan uiteindelijk leiden tot coma en de dood. Sinds januari 2018 zijn abrikozenpitten daarom niet meer te koop in Nederlandse winkels.
Wat blijkt uit onderzoek?
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van abrikozenpitten op kanker, dit waren vooral laboratoriumonderzoeken. Bij geen van de onderzoeken met mensen werd gevonden dat abrikozenpitten helpen tegen kanker. Patiënten leefden niet langer en ook werd de kanker niet genezen. Wel hadden de deelnemers verschijnselen van cyanidevergiftiging, met bijna dodelijke hoeveelheden cyanide in het bloed.
Abrikozenpitten schadelijk voor de gezondheid
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld hoeveel abrikozenpitten je veilig kunt eten per dag. Deze veilige hoeveelheid wordt al overschreden bij drie kleine of een halve grote abrikozenpit per dag voor volwassenen. Voor kinderen is één kleine pit al gevaarlijk.
Op de langere termijn heeft cyanide die vrijkomt uit de pitten invloed op de opname van jodide, een stofje dat belangrijk is voor de werking van de schildklier. Hierdoor werkt de schildklier minder goed en kun je een tekort aan het schildklierhormoon krijgen. Dit is schadelijk voor je gezondheid.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM); Knutsen HK, Alexander J, Barregård L, Bignami M, Brüschweiler B, Ceccatelli S, Cottrill B, Dinovi M, Edler L, Grasl-Kraupp B, Hogstrand C, Hoogenboom LR, Nebbia CS, Oswald IP, Petersen A, Rose M, Roudot AC, Vleminckx C, Vollmer G, Wallace H, Bodin L, Cravedi JP, Halldorsson TI, Haug LS, Johansson N, van Loveren H, Gergelova P, Mackay K, Levorato S, van Manen M, Schwerdtle T. Risk to human health related to the presence of perfluorooctane sulfonic acid and perfluorooctanoic acid in food. EFSA J. 2018 Dec 13;16(12):e05194. doi: 10.2903/j.efsa.2018.5194. PMID: 32625773; PMCID: PMC7009575.
- Blaheta, R. A., Nelson, K., Haferkamp, A., & Juengel, E. (2016). Amygdalin, quackery or cure?. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 23(4), 367–376. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2016.02.004
- Milazzo, S., & Horneber, M. (2015). Laetrile treatment for cancer. The Cochrane database of systematic reviews, 2015(4), CD005476. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005476.pub4
- Voedingscentrum (2023). Zijn abrikozenpitten en andere fruitpitten giftig? Beschikbaar via: https://www.voedingscentrum.nl
Een samenwerking tussen