Mag ik vlees eten als ik kanker heb of heb gehad? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Mag ik vlees eten als ik kanker heb of heb gehad?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Ja, je mag vlees eten als je kanker hebt of hebt gehad. Voor de overleving maakt het geen verschil of je na de diagnose kanker minder vlees gaat eten of niet.

Ons advies

Eet niet meer dan 350-500 gram rood vlees per week (dat is het gewicht na bereiding) en eet zo min mogelijk bewerkt vlees.

Let op:

Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk nodig zijn om van dit advies af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op kracht te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover. Nadat de behandeling afgerond is, is het belangrijk om weer het advies voor de preventie van kanker op te volgen. Minder of geen vlees eten kan ook. Zorg er dan voor dat je goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet.  Ook kun je ervoor kiezen om onbewerkt rood vlees en vleeswaren te eten, zoals zelfgemaakte filet americain of rosbief.

Wat is rood, wit en bewerkt vlees?

Onder rood vlees valt vlees van runderen, varkens, schapen, geiten en andere zoogdieren, zoals reeën en ander wild. Dit wordt rood vlees genoemd omdat dit vlees er rood uit ziet als het rauw is, maar ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd.

Kip, kalkoen of andere gevogelte wordt wit vlees genoemd. Dit vlees is wit van kleur als het rauw is.

Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier bewerkt is om het langer houdbaar te maken.

Minder of geen vlees eten?

Steeds meer mensen eten vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid minder of geen vlees. Bij mensen met kanker kan vlees anders gaan smaken en daarom tegen gaan staan. Je kunt prima zonder vlees. Zorg er dan wel voor dat je goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen.

Goede vervangers van vlees zijn producten als vis, peulvruchten of vegetarische producten zoals tofu en tempeh. Melk en melkproducten, volkorenproducten en noten zijn een goede aanvulling op vleesvervangers.  Je leest hier meer over een vegetarisch eetpatroon.


Een samenwerking tussen