Mag ik vlees eten als ik kanker heb of heb gehad?

Ja, je mag vlees eten als je kanker hebt of hebt gehad. Voor de overleving maakt het geen verschil of je na de diagnose kanker minder vlees gaat eten of niet.
Ons advies
Eet niet meer dan 350-500 gram rood vlees per week (dat is het gewicht na bereiding) en eet zo min mogelijk bewerkt vlees.
Let op:
Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk nodig zijn om van dit advies af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op kracht te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover. Nadat de behandeling afgerond is, is het belangrijk om weer het advies voor de preventie van kanker op te volgen. Minder of geen vlees eten kan ook. Zorg er dan voor dat je goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet. Ook kun je ervoor kiezen om onbewerkt rood vlees en vleeswaren te eten, zoals zelfgemaakte filet americain of rosbief.
Wat is rood, wit en bewerkt vlees?
Onder rood vlees valt vlees van runderen, varkens, schapen, geiten en andere zoogdieren, zoals reeën en ander wild. Dit wordt rood vlees genoemd omdat dit vlees er rood uit ziet als het rauw is, maar ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd.
Kip, kalkoen of andere gevogelte wordt wit vlees genoemd. Dit vlees is wit van kleur als het rauw is.
Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier bewerkt is om het langer houdbaar te maken.
Wat blijkt uit onderzoek?
In vlees zitten veel eiwitten en belangrijke vitamines en mineralen, zoals ijzer. Vlees past daarom in een gezond eetpatroon. Wel toont onderzoek aan dat het eten van te veel rood vlees en het eten van bewerkt vlees de kans op dikkedarmkanker vergroot. Daarom raden wij aan om per week niet meer dan 350 – 500 gram rood vlees te eten.
Voor bewerkt vlees is geen veilige hoeveelheid gevonden. Het advies is daarom om zo min mogelijk bewerkt vlees te eten.
Er werd geen verschil in overleving gezien tussen mensen die veel of weinig vlees aten na de diagnose. Ook werd er geen verschil gezien op de overleving als mensen minder vlees gingen eten na de diagnose.
Minder of geen vlees eten?
Steeds meer mensen eten vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid minder of geen vlees. Bij mensen met kanker kan vlees anders gaan smaken en daarom tegen gaan staan. Je kunt prima zonder vlees. Zorg er dan wel voor dat je goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen.
Goede vervangers van vlees zijn producten als vis, peulvruchten of vegetarische producten zoals tofu en tempeh. Melk en melkproducten, volkorenproducten en noten zijn een goede aanvulling op vleesvervangers. Je leest hier meer over een vegetarisch eetpatroon.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Carr, P. R., Banbury, B. L., Berndt, S. I., Campbell, P. T., Chang-Claude, J., Hayes, R. B., Howard, B. V., Jansen, L., Jacobs, E. J., Lane, D. S., Nishihara, R., Ogino, S., Phipps, A. I., Slattery, M. L., Stefanick, M. L., Wallace, R., Walter, V., White, E., Wu, K., Peters, U., … Hoffmeister, M. (2019). Association Between Intake of Red and Processed Meat and Survival in Patients With Colorectal Cancer in a Pooled Analysis. Clinical gastroenterology and hepatology : the official clinical practice journal of the American Gastroenterological Association, 17(8), 1561–1570.e3. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2018.11.036
- ten Have, H. et al. (2022). Handboek Voeding bij Kanker. (3e editie) Utrecht, De Tijdstroom.
- World Cancer Research Fund(2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/global-cancer-update-programme/resources-and-toolkits/
- van Zutphen, M., Kampman, E., Giovannucci, E. L., & van Duijnhoven, F. J. B. (2017). Lifestyle after Colorectal Cancer Diagnosis in Relation to Survival and Recurrence: A Review of the Literature. Current colorectal cancer reports, 13(5), 370–401. https://doi.org/10.1007/s11888-017-0386-1
Een samenwerking tussen