Is het goed om omega 3-vetzuren te eten bij kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is het goed om omega 3-vetzuren te eten bij kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Het is gezond om één keer per week vette vis te eten. Daarin zitten omega 3-vetzuren.

Overleg met je behandelend arts of je supplementen met omega 3-vetzuren kan gebruiken bij jouw behandeling.

Ons advies

Om genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen is één keer per week vette vis eten gezond, ook als je kanker hebt. Vette vis is een bron van belangrijke voedingsstoffen.

Supplementen met omega 3-vetzuren kunnen voordelen hebben voor sommige mensen met vergevorderde kanker die chemotherapie krijgen. Overleg met je behandelend arts of je supplementen met omega 3-vetzuren kan gebruiken bij jouw behandeling.

Wat is vette vis?

Vette vis bestaat voor meer dan 5% uit vet. Voorbeelden van vette vis zijn:

  • Makreel
  • Haring
  • Paling
  • Heilbot
  • Bokking
  • (Atlantische) zalm
  • Sardines

Vis past in een gezond voedingspatroon. Vette vis is een belangrijke bron van eiwit, energie en omega 3-vetzuren. Omega 3- vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten.

Wat zijn omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat het lichaam ze nodig heeft. Je kunt ze zelf niet aanmaken. Je moet daarom omega 3-vetzuren via je eten binnenkrijgen. Er zijn 3 belangrijke omega 3-vetzuren:

  • ALA (alfa-linoleenzuur): zit in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en in walnoten.
  • EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur): zitten vooral in vette vis. Daarnaast worden EPA en DHA soms toegevoegd aan margarine en brood.

EPA wordt soms ook toegevoegd aan medische voeding, zoals drink- en sondevoeding. Daarnaast zijn er supplementen verkrijgbaar met visolie en/of DHA en EPA.


Een samenwerking tussen