Is het goed om omega 3-vetzuren te eten bij kanker?

Het is gezond om één keer per week vette vis te eten. Daarin zitten omega 3-vetzuren.
Overleg met je behandelend arts of je supplementen met omega 3-vetzuren kan gebruiken bij jouw behandeling.
Ons advies
Om genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen is één keer per week vette vis eten gezond, ook als je kanker hebt. Vette vis is een bron van belangrijke voedingsstoffen.
Supplementen met omega 3-vetzuren kunnen voordelen hebben voor sommige mensen met vergevorderde kanker die chemotherapie krijgen. Overleg met je behandelend arts of je supplementen met omega 3-vetzuren kan gebruiken bij jouw behandeling.
Wat is vette vis?
Vette vis bestaat voor meer dan 5% uit vet. Voorbeelden van vette vis zijn:
- Makreel
- Haring
- Paling
- Heilbot
- Bokking
- (Atlantische) zalm
- Sardines
Vis past in een gezond voedingspatroon. Vette vis is een belangrijke bron van eiwit, energie en omega 3-vetzuren. Omega 3- vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten.
Wat zijn omega 3-vetzuren?
Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat het lichaam ze nodig heeft. Je kunt ze zelf niet aanmaken. Je moet daarom omega 3-vetzuren via je eten binnenkrijgen. Er zijn 3 belangrijke omega 3-vetzuren:
- ALA (alfa-linoleenzuur): zit in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en in walnoten.
- EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur): zitten vooral in vette vis. Daarnaast worden EPA en DHA soms toegevoegd aan margarine en brood.
EPA wordt soms ook toegevoegd aan medische voeding, zoals drink- en sondevoeding. Daarnaast zijn er supplementen verkrijgbaar met visolie en/of DHA en EPA.
Wat blijkt uit onderzoek?
Omega 3-vetzuren en chemotherapie
Bij chemotherapie is het goed om met de arts te overleggen over het gebruik van supplementen met omega 3-vetzuren.
Onderzoek bij dieren en kleine groepen mensen laat tegenstrijdige resultaten zien over de invloed van omega-3-vetzuren op bepaalde soorten chemotherapie (Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin).
Visolie kan mogelijk voordelen hebben voor mensen met vergevorderde kanker die chemotherapie krijgen. Deze mensen hebben namelijk kans op ondervoeding en verlies van gewicht en spieren. De omega 3-vetzuren uit visolie kunnen de eetlust, spiermassa en het lichaamsgewicht verbeteren.
Lees meer hierover in ons artikel over vette vis, visolie en chemotherapie.
Omega 3-vetzuren en bestraling
Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat EPA de bestraling versterkt. Er is nog geen onderzoek gedaan bij mensen.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2025.
- Arends, J., Bachmann, P., Baracos, V., Barthelemy, N., Bertz, H., Bozzetti, F., Fearon, K., Hütterer, E., Isenring, E., Kaasa, S., Krznaric, Z., Laird, B., Larsson, M., Laviano, A., Mühlebach, S., Muscaritoli, M., Oldervoll, L., Ravasco, P., Solheim, T., Strasser, F., … Preiser, J. C. (2017). ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 36(1), 11–48. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2016.07.015
- Braha, A., Albai, A., Timar, B., Negru, Ș., Sorin, S., Roman, D., & Popovici, D. (2022). Nutritional Interventions to Improve Cachexia Outcomes in Cancer-A Systematic Review. Medicina (Kaunas, Lithuania), 58(7), 966. https://doi.org/10.3390/medicina58070966
- Daenen, L. G., Cirkel, G. A., Houthuijzen, J. M., Gerrits, J., Oosterom, I., Roodhart, J. M., van Tinteren, H., Ishihara, K., Huitema, A. D., Verhoeven-Duif, N. M., & Voest, E. E. (2015). Increased Plasma Levels of Chemoresistance-Inducing Fatty Acid 16:4(n-3) After Consumption of Fish and Fish Oil. JAMA oncology, 1(3), 350–358. https://doi.org/10.1001/jamaoncol.2015.0388
- Houthuijzen, J. M., Daenen, L. G., Roodhart, J. M., Oosterom, I., van Jaarsveld, M. T., Govaert, K. M., Smith, M. E., Sadatmand, S. J., Rosing, H., Kruse, F., Helms, B. J., van Rooijen, N., Beijnen, J. H., Haribabu, B., van de Lest, C. H., & Voest, E. E. (2014). Lysophospholipids secreted by splenic macrophages induce chemotherapy resistance via interference with the DNA damage response. Nature communications, 5, 5275. https://doi.org/10.1038/ncomms6275
- Muscaritoli, M., Arends, J., Bachmann, P., Baracos, V., Barthelemy, N., Bertz, H., … & Bischoff, S. C. (2021). ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. Clinical Nutrition, 40(5), 2898-2913. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2021.02.005
- LWDO (2024). Advies gebruik visolie en vis tijdens behandeling van kanker. https://oncologiedietisten.nl/wp-content/uploads/2024/10/Advies-gebruik-visolie-en-vis-tijdens-behandeling-voor-kanker.pdf
- Roodhart, J. M., Daenen, L. G., Stigter, E. C., Prins, H. J., Gerrits, J., Houthuijzen, J. M., Gerritsen, M. G., Schipper, H. S., Backer, M. J., van Amersfoort, M., Vermaat, J. S., Moerer, P., Ishihara, K., Kalkhoven, E., Beijnen, J. H., Derksen, P. W., Medema, R. H., Martens, A. C., Brenkman, A. B., & Voest, E. E. (2011). Mesenchymal stem cells induce resistance to chemotherapy through the release of platinum-induced fatty acids. Cancer cell, 20(3), 370–383. https://doi.org/10.1016/j.ccr.2011.08.010
- Tao, X., Zhou, Q., & Rao, Z. (2022). Efficacy of ω-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Patients with Lung Cancer Undergoing Radiotherapy and Chemotherapy: A Meta-Analysis. International journal of clinical practice, 2022, 6564466. https://doi.org/10.1155/2022/6564466
- Van der Meij, B. S., Teleni, L., Stanislaus, A. E., Murphy, R. A., Robinson, L., Damaraju, V. L., Chu, Q., Sawyer, M. B., & Mazurak, V. (2020). Plasma levels of platinum-induced fatty acid [16:4n-3] do not affect response to platinum-based chemotherapy: A pilot study in non-small cell lung cancer patients. Clinical nutrition ESPEN, 40, 263–268. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2020.09.009
- Yan, S., Li, M., Yang, D., Pan, Y., Wang, C., Zhao, H., … & Cui, W. (2019). Associations between Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Anti-Inflammatory Effects in Patients with Digestive System Cancer: A Meta-Analysis. Nutrition and Cancer, 1-17. https://doi.org/10.1080/01635581.2019.1669673
Een samenwerking tussen