Mag ik vette vis eten en visolie gebruiken bij chemotherapie? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Mag ik vette vis eten en visolie gebruiken bij chemotherapie?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Ja, je mag vette vis eten tijdens een behandeling met chemotherapie.

Overleg met je behandelend arts of je supplementen met visolie kan gebruiken bij chemotherapie.

Ons advies

Je kunt vette vis eten wanneer je met chemotherapie wordt behandeld. Vette vis is een bron van belangrijke voedingsstoffen.


Supplementen met visolie kunnen voordelen hebben voor sommige mensen met vergevorderde kanker. Overleg met je behandelend arts of je supplementen met visolie kan gebruiken bij chemotherapie.

Wat is vette vis?

Vette vis bestaat voor meer dan 5% uit vet. Voorbeelden van vette vis zijn:

  • Makreel
  • Haring
  • Paling
  • Heilbot
  • Bokking
  • (Atlantische) zalm
  • Sardines

Vis past in een gezond voedingspatroon. Vette vis is een belangrijke bron van eiwit, energie en visvetzuren. Visvetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten.

Wat is visolie?

Visolie wordt gemaakt uit vette vis. Je kan het kopen als visoliesupplementen. De vetten in visolie worden ook wel omega 3-vetzuren genoemd. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Visolie bij chemotherapie

In het verleden was het advies om geen visolie te nemen bij sommige soorten chemotherapie. Er werd gedacht dat de chemotherapie minder goed zou werken door visolie.

De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO), waarmee het Wereld Kanker Onderzoek Fonds samenwerkt, volgt nu het advies van de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN). Visolie kan mogelijk voordelen hebben bij sommige mensen die chemotherapie krijgen.

Mogelijke voordelen van visolie bij chemotherapie

Volgens ESPEN kan visolie mogelijk voordelen hebben voor mensen met vergevorderde kanker die chemotherapie krijgen. Deze mensen hebben namelijk kans op ondervoeding en verlies van gewicht en spieren. De visvetzuren uit visolie kunnen de eetlust, spiermassa en lichaamsgewicht verbeteren.


Een samenwerking tussen