Mag ik vette vis eten en visolie gebruiken bij chemotherapie? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Mag ik vette vis eten en visolie gebruiken bij chemotherapie?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Ja, je mag vette vis eten tijdens een behandeling met chemotherapie. Supplementen met visolie worden afgeraden vanaf 24 uur voor, tot en met 24 uur na de toediening van chemotherapieën Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin. Visoliesupplementen kunnen zorgen dat deze behandelingen minder goed werken.

Ons advies

Je kunt vette vis eten wanneer je met chemotherapie wordt behandeld. Vette vis is een belangrijke bron van eiwit en energie. Visvetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten.


Neem geen supplementen met visolie vanaf 24 uur vóór tot en met 24 uur ná de toediening van de chemotherapieën Irinotecan, Carboplatine, Cisplatine en Oxaliplatine. Je arts en oncologieverpleegkundige weten welke chemotherapie je krijgt en of dit advies ook voor jou geldt.


Tussen de kuren in kunnen visoliesupplementen worden gebruikt. Er is nog te weinig bewijs om het gebruik van visolie aan of af te raden.

Wat is vette vis?

Vis past in een gezond voedingspatroon. Vette vis is een belangrijke bron van eiwit en energie, en visvetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten. Vette vis bestaat voor meer dan 5% uit vet. Voorbeelden van vette vis zijn makreel, haring, heilbot, bokking, Atlantische zalm en sardines.

Wat is visolie?

Visolie wordt gemaakt uit vette vis, en is verkrijgbaar als visoliesupplementen. De vetten in visolie worden ook wel omega-3-vetzuren genoemd. Omega-3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.


Er zijn 3 omega-3 vetzuren: EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) en ALA (alfalinoleenzuur). DHA en EPA komen vooral voor in vis en in schaal- en schelpdieren. ALA vind je in plantaardige oliën. PIFA’s (platinum-induced fatty acids, 16:4n-3) zijn vetzuren die in visolie zitten, maar die het lichaam ook zélf maakt uit visolie.


In visoliesupplementen zit vaak lage en wisselende hoeveelheden EPA en DBA. De hoeveelheid PIFA’s hoeft niet wettelijk te worden vermeld op de verpakking van supplementen. Hierdoor is het niet duidelijk hoeveel PIFA’s in visoliesupplementen zitten en kan dit niet gecontroleerd worden.


Een samenwerking tussen