Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende drink?
Het kan lastig zijn om tijdens de behandeling van kanker voldoende te drinken, bijvoorbeeld door misselijkheid. In dit artikel lees je praktische tips om hiermee om te gaan.
Het belang van voldoende drinken
Voor iedereen is het belangrijk om voldoende te drinken. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je afvalstoffen goed kwijt kunt en dat je lichaam kan afkoelen. Ook helpt dit tegen uitdroging. Bij uitdroging kun je last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, sufheid en flauwvallen.
Als je een behandeling tegen kanker krijgt, zoals chemotherapie, immunotherapie of bestraling is het nog belangrijker om voldoende te drinken. Afvalstoffen die hierbij ontstaan moeten door de nieren via de urine uit het lichaam worden verwijderd. Door genoeg te drinken kunnen de afvalstoffen makkelijker worden uitgespoeld en blijven de concentraties aan de giftige afvalstoffen in de nieren lager.
Hoeveel moet ik drinken?
Gemiddeld is 1,5 tot 2 liter op een dag voldoende. Dit zijn ongeveer 10 glazen. Alle vloeistoffen tellen mee, ook koffie, thee en zuivel.
Moet je veel braken, heb je last van diarree of zweet je veel? Dan is het goed om meer te drinken, omdat je in deze situaties veel vocht verliest. Bij bepaalde chemotherapieën moet je meer dan 2 liter per dag drinken.
Tips om voldoende te drinken
- Start de dag met twee glazen drinken. Neem voor je ontbijt bijvoorbeeld een glas water en drink bij je ontbijt een kop thee. Door dit te koppelen aan je ontbijt vergeet je het minder snel.
- Neem een flesje water mee als je de deur uitgaat. Zo heb je altijd water in de buurt om voldoende te kunnen drinken.
- Voeg smaak toe aan je water. Neem bijvoorbeeld wat blaadjes munt en voeg deze toe aan een kan of een flesje water.
- Voorkeur voor koud? Zet een kan of fles water in de koelkast, zo heb je altijd gekoeld water.
- Voorkeur voor warm? Maak dan met heet water eens “thee” door citroen, gember, sinaasappel of kaneel aan toe te voegen.
- Vergeet je vaak te drinken? Zet dan een wekker of gebruik een app die je een reminder geeft dat het weer tijd is om te drinken.
- Blijf je water drinken lastig vinden? Eet dan producten die veel water bevatten, zoals watermeloen, komkommer en tomaat. Deze bevatten niet evenveel vocht, maar helpen wel. Ook kun je waterijsjes maken van fruit en water.
- Zorg voor variatie. Wissel water, thee, koffie en (plantaardige)zuivel met elkaar af.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in oktober 2023.
- Ten Have, H. et al(2022). Handboek Voeding bij Kanker. (3e editie) Utrecht, De Tijdstroom.
Een samenwerking tussen