Wat is drinkvoeding? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat is drinkvoeding?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Drinkvoeding is vloeibare voeding, meestal in een flesje. Het bevat veel voedingstoffen en kan daardoor helpen om tijdens ziekte voldoende binnen te krijgen.

Waarom drinkvoeding?

Voldoende eten en drinken is extra belangrijk tijdens ziekte en herstel van ziekte. Ziek zijn, een behandeling ondergaan of herstellen van een behandeling vragen namelijk veel van je lichaam.

Tijdens ziekte kan het echter soms moeilijk zijn om voldoende te eten en drinken, bijvoorbeeld door kauw- en slikklachten of misselijkheid. Met drinkvoeding is het mogelijk om dan extra energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.

Gebruik van drinkvoeding

Drinkvoeding kan als aanvulling op je eten en drinken gebruikt worden. Ook ter vervanging van één of meer maaltijden per dag, of als volledige voeding. De diëtist adviseert je over de verschillende soorten en hoeveelheden.

Heeft drinkvoeding nadelen?

Een nadeel van drinkvoeding kan zijn dat het drinken ervan snel een vol gevoel geeft. Hierdoor kan eten en drinken naast de drinkvoeding moeilijker zijn. Ook kan het een gevoel van misselijkheid geven.

Wat als ik moeite heb met grote hoeveelheden drinkvoeding?

De meeste soorten drinkvoeding zijn ongeveer 300 calorieën per flesje van ongeveer 200 milliliter. Wanneer het niet lukt om dit te drinken, kan in overleg met de diëtist worden gekozen voor extra geconcentreerde drinkvoeding. Met een minder grote hoeveelheid (bijvoorbeeld 125 milliliter) kun je dan toch voldoende calorieën binnenkrijgen. Het is dan wel belangrijk dat je daarnaast voldoende drinkt.

Tips voor het drinken van drinkvoeding

  • Drink het langzaam op; neem af en toe een paar slokjes. Neem ruim de tijd voor het opdrinken van een flesje. Dit voorkomt een vol gevoel.
  • De zoete smaak wordt minder sterk door de drank koud te drinken, een ijsblokje toe te voegen of door het te mengen met een klein scheutje melk, karnemelk of yoghurt.
  • Door ziekte of medicijngebruik kan je smaak veranderen; iets dat je vroeger niet lustte, kun je nu wel lekker vinden en omgekeerd. Probeer daarom verschillende smaken drinkvoeding van verschillende merken. Je kunt proefpakketjes bestellen met allerlei verschillende soorten en smaken. Raadpleeg hiervoor je diëtist.
  • Na het drinken van de drinkvoeding kun je last hebben van slijmvorming. Dit kun je verminderen door na de drinkvoeding een slokje water of vruchtensap te drinken.
  • Je kunt ook ijsjes maken van drinkvoeding. Giet de drinkvoeding in ijsvormpjes en doe het stokje erin, zet het een paar uur in de vriezer en je hebt ijsje.

Hoe kan ik drinkvoeding het beste bewaren?

De flesjes drinkvoeding kunnen in een gesloten verpakking buiten de koelkast bewaard worden, tenzij anders op de verpakking staat vermeld. Een geopende verpakking kun je twee uur buiten de koelkast bewaren en 24 uur in de koelkast.

Wordt drinkvoeding vergoed?

Wanneer drinkvoeding vanwege medische redenen wordt gedronken, wordt dit in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Houd wel rekening met het eigen risico.

Hoe kom ik aan drinkvoeding?

Een diëtist kan drinkvoeding voorschrijven via een facilitair bedrijf of via de apotheek.

Belang van beweging

Aandacht voor (drink)voeding alleen is niet voldoende. Zonder beweging en training worden de extra energie en eiwitten omgezet in vet in plaats van spieren. Het zijn juist de spieren die van belang zijn voor een betere conditie en om weer fitter te worden. Het is daarom belangrijk om bij het gebruik van drinkvoeding ook voldoende te bewegen. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen.

Tip: kookboek ‘STERK – Lekker eten en variëren met medische drinkvoeding’

Cover van het boek 'STERK'

Als je door ziekte niet in staat bent om voldoende te eten, kan drinkvoeding een uitkomst bieden. Drinkvoeding wordt dan voorgeschreven door diëtist. Als je drinkvoeding een langere tijd nodig hebt, kan de drinkvoeding tegen gaan staan. Hierdoor kan het moeilijker worden om de drinkvoeding te blijven drinken.

Carrie van den Akker experimenteerde met recepten waarin de drinkvoeding verwerkt werd, om zo meer variatie en eetplezier te krijgen. Uiteindelijk ontstond het idee om samen met haar diëtist Quirine Altorf de ervaringen te verwerken in een kookboek met recepten waarin drinkvoeding verwerkt is.

Het boek bestaat uit verschillende recepten en handige tips. Ook zijn recepten ingedeeld naar geschiktheid voor verschillende slikstoornissen.

Een echte aanrader voor iedereen die drinkvoeding nodig heeft en op zoek is naar variatie en smakelijke mogelijkheden om drinkvoeding te gebruiken.


Een samenwerking tussen