Wat kan ik het beste eten en drinken als ik misselijk ben? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat kan ik het beste eten en drinken als ik misselijk ben?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Als je misselijk bent kan het helpen om voldoende te drinken en vaker op de dag kleine maaltijden te eten. Het verschilt per persoon wat het beste werkt.

Drink 1,5 liter per dag

Te weinig drinken kan de misselijkheid erger maken. Probeer daarom genoeg te drinken, minimaal 1,5 liter per dag. Dit zijn ongeveer 8-10 glazen. Mocht je gedurende langere tijd niet voldoende kunnen drinken dan kan een infuus nodig zijn. Door dit infuus kunnen vocht en/of zouten worden toegediend. Dit zal altijd in overleg met je arts gebeuren.

Eet vaker kleine maaltijden

Het kan helpen om vaker gedurende de dag kleine maaltijden te eten. Dit kan een kleine portie van een gewone maaltijd zijn, maar bijvoorbeeld ook een cracker of beschuitje. Op deze manier voorkom je een lege maag, wat kan helpen tegen de misselijkheid. Zorg dat je iets eet op de momenten dat je minder misselijk bent. Als je een moment erg misselijk bent kun je beter juist even niet eten.

Misselijkheid bij chemotherapie

Dwing jezelf niet om te eten en te drinken. Probeer tussen de chemokuren door, als de misselijkheid minder is, voldoende te eten en te drinken. Eet verspreid over de dag verschillende kleine maaltijden.

Andere tips

  • Het is belangrijk jezelf niet te dwingen om te eten. Hierdoor kan het eten namelijk nog meer tegen gaan staan. Haal het eten en drinken ook weer van tafel als je het niet op kunt. Het is niet prettig om lang naar eten te kijken als je al misselijk bent. Hierdoor zal de misselijkheid eerder toenemen dan afnemen.
  • Bij sommige mensen helpen dranken met prik. De prik kan helpen om lucht uit de maag kwijt te raken, waardoor je je beter kunt voelen. Ook kan het helpen om op een ijsklontje te zuigen of een waterijsje te eten. Verder kan het helpen om kauwgom te kauwen of zachte stukjes fruit te eten.
  • Een schone mond helpt ook tegen misselijk zijn. Poets je tanden of spoel je mond om een vieze smaak uit je mond te verwijderen.
  • Ook is het belangrijk om rechtop te zitten tijdens en na de maaltijd. Ga na de maaltijd niet direct liggen en verander niet snel van lichaamshouding. Frisse lucht zonder etensluchtjes is ook belangrijk om misselijkheid te voorkomen.
  • Daarnaast helpen medicijnen vaak goed tegen misselijkheid. Overleg met je arts of (oncologie)verpleegkundige wat voor jou mogelijk is. Deze medicijnen helpen alleen als ze op de juiste manier gebruikt worden, dus volg de instructies van je arts goed op.


Een samenwerking tussen