Mag ik grapefruit bij chemotherapie? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Mag ik grapefruit bij chemotherapie?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Neem geen grapefruit(sap) als je chemotherapie krijgt. Ook geen kruisingen van grapefruit. Bespreek met je arts of je na de chemotherapie weer grapefruit(sap) mag. Grapefruit(sap) kan ook bij andere medicijnen slecht voor je zijn.

Ons advies

Krijg je chemotherapie? Eet of drink dan geen grapefruit(sap) of kruisingen hiervan. Vraag bij andere medicijnen altijd na of je grapefruit(sap) en kruisingen hiervan mag eten en drinken.
Bij chemotherapie mag je wel (sap van) sinaasappels, mandarijnen en citroenen eten en drinken.

Wat zijn kruisingen van grapefruit?

Er bestaan kruisingen van grapefruit en andere citrusvruchten. Voorbeelden zijn pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd). Het advies is om deze vruchten niet te nemen bij chemotherapie.

Wat zijn citrusvruchten?

Citrusvruchten zijn vruchten die van bomen of struiken van de familie citrus afkomen. Voorbeelden zijn citroen, limoen, sinaasappel en mandarijn. In deze vruchten zit veel vitamine C. Citrusvruchten zijn gezond net als andere fruitsoorten.

Grapefruit bij andere medicijnen dan chemotherapie

Grapefruit en kruisingen van grapefruit kunnen ook invloed hebben op andere medicijnen dan chemotherapie. Vraag als je medicijnen krijgt of je grapefruit(sap) en kruisingen hiervan mag eten en drinken.


Een samenwerking tussen