Kan ik bij kanker kruidenthee drinken? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kan ik bij kanker kruidenthee drinken?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Ja, bij kanker kan je zonder problemen de meeste soorten kruidenthee drinken.

Ons advies

Uit onderzoek is er nog geen aanwijzing dat het slecht zou zijn om kruidenthee te drinken. Daarom kun je kruidenthee zonder zorgen drinken tijdens kanker. Het kan helpen om voldoende vocht binnen te krijgen.

Er zijn uitzonderingen. Zo bestaan er theesoorten die worden verkocht als ‘afslankthee’. In deze kruidentheeën kunnen Senna bladeren zitten die je darmen kunnen verstoren en diarree kunnen veroorzaken.

Drink ook geen thee met Sint-Janskruid tijdens de behandeling van kanker. Sint-Janskruid kan medicijnen, en bepaalde chemotherapieën, minder goed laten werken.

Wat is kruidenthee?

Thee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Afhankelijk van de manier waarop de theebladeren bewerkt worden, ontstaan verschillende theesoorten, zoals groene, zwarte, oolong en witte thee. Deze theesoorten bevatten verschillende hoeveelheden cafeïne. Ook zitten er in thee bepaalde antioxidanten.

Kruidenthee is niet gemaakt van bladeren van de theeplant, maar van andere gedroogde planten, kruiden en/of specerijen. Daarom is kruidenthee officieel geen thee en zit er ook geen cafeïne in. Ook de hoeveelheid antioxidanten verschilt. Voorbeelden van kruidenthee zijn kamillethee (gedroogde bloemen), rooibosthee (gedroogde plant), pepermuntthee (gedroogde kruiden) en zoethoutthee (gedroogde specerijen).


Een samenwerking tussen