Kan het kwaad om alcohol te drinken voor, tijdens of na kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kan het kwaad om alcohol te drinken voor, tijdens of na kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Alcohol vergroot de kans op verschillende soorten kanker in de mond, keel, slokdarm, darm, lever en borst. Ook heeft alcohol invloed op de behandeling van kanker. Drink daarom liever geen alcohol.

Ons advies

Het beste is om geen alcohol te drinken. Als je wel wilt drinken, neem dan niet meer dan één glas alcohol per dag. Ons advies hierover geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Eén glas wijn per dag gezond?

Nee, één glas wijn per dag is niet gezond. Er is geen reden voor je gezondheid om alcohol te drinken. Mogelijke voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Er is ook geen verschil tussen sterke drank en andere alcoholische dranken. Het maakt niet uit of je wijn, bier of whisky drinkt. Het is de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is.

Alcohol en de preventie van kanker

Om je kans op kanker te verkleinen, kun je het beste geen alcohol drinken. Alcohol vergroot de kans op verschillende soorten kanker in de mond, keel, slokdarm, darm, lever en borst.

Alcohol bij de behandeling van kanker

Tijdens de behandeling van kanker kan alcohol ervoor zorgen dat de chemotherapie minder goed werkt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de chemotherapie sneller wordt afgebroken in je lichaam en daardoor minder effect heeft. Daarnaast zitten er in alcoholische dranken zoals wijn bepaalde stofjes, flavonoïden genaamd, die de verspreiding van medicijnen in het lichaam verstoren.

Wanneer je wordt behandeld of medicijnen gebruikt, vraag altijd aan je arts of je alcohol mag drinken. Wanneer je een gevoelige of pijnlijke mond hebt door de behandelingen of bij een tumor in de mond, keel of slokdarm, wordt alcohol afgeraden.

Alcohol na de behandeling van kanker

Na de behandeling van kanker gelden de adviezen ter preventie van kanker: het beste is om geen alcohol te drinken.


Een samenwerking tussen