Is het goed om glutamine te nemen bij chemotherapie? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is het goed om glutamine te nemen bij chemotherapie?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


We weten niet of het veilig is om bij chemotherapie glutamine als supplement te nemen. Glutamine zou mogelijk bepaalde soorten chemotherapie minder goed kunnen laten werken.

Ons advies

Omdat glutamine bepaalde soorten chemotherapie minder goed zou kunnen laten werken is het advies om geen glutamine in supplementvorm te nemen tijdens chemotherapie. Overleg altijd met je arts als je het toch overweegt.

Wat is glutamine?

Glutamine is een aminozuur, dat is een bouwsteen van eiwitten. Ons lichaam kan het zelf aanmaken of uit ons eten halen. Glutamine is belangrijk voor een gezonde maag en darmen. Glutamine wordt in ons lichaam ook gebruikt voor de deling van cellen en als brandstof voor cellen. Een tumor bestaat uit cellen die zich snel delen. De glutamine is daardoor snel ‘verbruikt’ en daarom hebben mensen met kanker vaak een tekort aan glutamine.

Antioxidant

Ook werkt glutamine als een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die beschadigingen van cellen kunnen tegengaan. Vrij radicalen zijn agressieve stoffen die cellen kunnen beschadigen. Als antioxidant zorgt glutamine ervoor dat vrije radicalen worden weggevangen.

Waar zit glutamine in?

Glutamine zit van nature in eiwitrijke producten zoals kwark, eieren, peulvruchten en melk. Ook wordt glutamine verkocht als supplement en zit het in verschillende soorten drinkvoeding en sondevoeding.


Een samenwerking tussen