Helpt vitamine B17 tegen kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Helpt vitamine B17 tegen kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat vitamine B17 helpt tegen kanker. Het slikken van supplementen met vitamine B17 is zelfs gevaarlijk en wordt daarom afgeraden.

Ons advies

Neem geen supplementen met vitamine B17. Als je door kanker of de behandeling niet goed kunt eten, kun je mogelijk een tekort krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen. Het is dan belangrijk om samen met een diëtist naar je eten en drinken te kijken. Een diëtist kan dan bepalen of een supplement nodig is.

Wat is vitamine B17?

Vitamine B17 is geen echte vitamine. De wetenschapper E.T. Krebs heeft de naam vitamine B17 gegeven aan de stof laetrile. Het is een in een fabriek gemaakte variant van de natuurlijke stof amygdaline, wat ook in abrikozenpitten zit. Vitamine B17 of laetrile bestaat in de vorm van tabletten en injecties.

In Nederland mag vitamine B17 of laetrile niet verkocht worden. Supplementen met laetrile worden wel via internet verkocht en hier is geen goede controle op. Daardoor is het vaak onduidelijk hoeveel laetrile er in de supplementen zit.


Een samenwerking tussen