Helpt kurkuma bij de behandeling van kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Helpt kurkuma bij de behandeling van kanker?

 


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Er is geen bewijs dat kurkuma helpt bij de behandeling van kanker. Kurkumasupplementen kunnen slecht zijn bij sommige behandelingen en medicijnen.

Ons advies

Gebruik kurkuma in je gerechten vooral omdat het lekker is en een mooie kleur geeft, maar niet omdat het zou helpen tegen kanker. Gebruik geen supplementen met kurkuma als je last hebt van galwegproblemen. Ook niet wanneer je chemotherapie, bloedverdunners of het medicijn Tamoxifen krijgt.

Wat is kurkuma

Kurkuma is een specerij. Het is een poeder dat wordt gemaakt van de wortel van de ‘kurkuma longa’ plant. Het wordt vooral veel gebruikt in oosterse landen en geeft kerrie zijn geelgouden kleur.

Kurkuma wordt ook wel geelwortel, koenjit of turmeric genoemd. Het stofje in kurkuma dat mogelijk een effect heeft op onze gezondheid heet ‘curcumine’.

Ontsteking van de slijmvliezen (mucositis)

Curcumine in de vorm van gel of mondspoeling kan tijdens chemotherapie en/of bestraling mogelijk wel helpen bij het voorkomen en behandelen van mucositis (ontsteking van de slijmvliezen). Dit komt omdat het tegen pijn en ontstekingen kan werken.

Is kurkuma veilig?

Het is nog onduidelijk of grote hoeveelheden kurkuma en supplementen met kurkuma veilig zijn.

Gebruik kurkuma (of curcumine) niet als:

  • Je chemotherapie krijgt. Kurkuma (curcumine) werkt als een zogeheten antioxidant. Daarom kan het chemotherapie minder goed laten werken.
  • Je last hebt van problemen met je galwegen.
  • Je bloedverdunners en/of het medicijn Tamoxifen krijgt. Kurkuma (curcumine) laat deze medicijnen minder goed werken.


Een samenwerking tussen