Helpt het slikken van supplementen met antioxidanten bij bestraling? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Helpt het slikken van supplementen met antioxidanten bij bestraling?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, er is onvoldoende bekend over de invloed en de veiligheid van supplementen met antioxidanten bij bestraling (radiotherapie). Slik alleen supplementen bij een tekort aan vitamines en/of mineralen.

Ons advies

Gebruik geen supplementen met antioxidanten tijdens bestraling. Eet gevarieerd en voldoende groenten, fruit en volkoren producten om tekorten te voorkomen. De enige reden om supplementen met vitamines en mineralen te slikken is wanneer je een tekort hebt of als de arts dit adviseert. In dat geval kun je na overleg met je huisarts of diëtist een supplement slikken met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Op het etiket kun je lezen hoeveel een supplement van een bepaalde vitamine of mineraal bevat.

Als je denkt dat je een tekort hebt aan vitaminen en/of mineralen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of om naar een diëtist te gaan voor advies.

Vertel het altijd aan je arts en diëtist als je supplementen gebruikt of wilt gaan gebruiken. Dit is belangrijk voor hen om te weten voor je behandeling.

Als je start met drink- of sondevoeding, stop dan in overleg met je diëtist met het slikken van supplementen. In drink- en sondevoeding zitten vaak al voldoende vitaminen en mineralen.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen zoals vitamines en mineralen die beschadigingen aan de cellen in ons lichaam kunnen tegengaan. Een antioxidant zorgt ervoor dat vrije radicalen worden weggevangen. Vrij radicalen zijn agressieve stoffen die cellen kunnen beschadigen. Deze beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat gezonde cellen zich ongeremd gaan delen, wat kan leiden tot kanker.

Groenten en fruit bevatten veel van de antioxidanten vitamine C en E. Graanproducten bevatten het spoorelement selenium dat werkt als antioxidant. Ook sommige E-nummers die aan producten worden toegevoegd zijn antioxidanten. Daarnaast zijn er supplementen verkrijgbaar met antioxidanten. Dit zijn vaak hoge doseringen.


Een samenwerking tussen