Helpen algen of zeewier tegen kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Helpen algen of zeewier tegen kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, er is onvoldoende bewijs dat het eten van algen of zeewier helpt om kanker te voorkomen of te genezen. In gedroogd zeewier en zeewiersupplementen zit veel jodium, waardoor je snel te veel jodium binnenkrijgt.

Ons advies

Eet geen zeewier of algen met als doel kanker te voorkomen of te genezen. Eet niet regelmatig zeewier als groente of vleesvervanger. Varieer met andere groenten en vleesvervangers zoals peulvruchten, noten, tofu en tempé. En neem geen gedroogd zeewier of supplementen met zeewier.

Wat zijn algen en zeewieren?

Algen zijn een soort planten die groeien in het water. De grotere algen die in zee en aan de kust voorkomen worden zeewieren genoemd. Er zijn ongeveer 500 soorten zeewier die je kunt eten. Bijna alle eetbare zeewieren vallen onder de bruinwieren (bijvoorbeeld wakema of kelp), roodwieren (bijvoorbeeld nori of agar-agar) of groenwieren (bijvoorbeeld zeesla).

Zijn zeewieren en supplementen met zeewier veilig?

In zeewier zit veel jodium en zout en kan vervuild zijn met zware metalen. In gedroogd zeewier en supplementen met zeewier zit al snel meer jodium dan de aanbevolen hoeveelheid. Te veel jodium kan de werking van de schildklier verstoren.


Een samenwerking tussen