Er zijn laboratoriumonderzoeken gedaan waarin açaibessen kankercellen leken te remmen en verkleinen. Dit ging om grote hoeveelheden açaibessen. Deze hoeveelheden zijn bij mensen niet haalbaar. Ook zijn deze onderzoeken niet zomaar te vertalen naar mensen. Bij mensen is er nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Er moet meer onderzoek gedaan worden bij mensen om te kunnen bevestigen of açaibessen helpen bij het voorkomen of behandelen van kanker.
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Afrin, S., Giampieri, F., Gasparrini, M., Forbes-Hernandez, T. Y., Varela-López, A., Quiles, J. L., Mezzetti, B., & Battino, M. (2016). Chemopreventive and Therapeutic Effects of Edible Berries: A Focus on Colon Cancer Prevention and Treatment. Molecules (Basel, Switzerland), 21(2), 169. https://doi.org/10.3390/molecules21020169
- Alessandra-Perini, J., Rodrigues-Baptista, K. C., Machado, D. E., Nasciutti, L. E., & Perini, J. A. (2018). Anticancer potential, molecular mechanisms and toxicity of Euterpe oleracea extract (açaí): A systematic review. PloS one, 13(7), e0200101. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0200101
- Kessler, E. R., Su, L. J., Gao, D., Torkko, K. C., Wacker, M., Anduha, M., Chronister, N., Maroni, P., Crawford, E. D., Flaig, T. W., Glode, L. M., & Lam, E. T. (2018). Phase II Trial of Acai Juice Product in Biochemically Recurrent Prostate Cancer. Integrative cancer therapies, 17(4), 1103–1108. https://doi.org/10.1177/1534735418803755.
- Yang, H., Tian, T., Wu, D., Guo, D., & Lu, J. (2019). Prevention and treatment effects of edible berries for three deadly diseases: Cardiovascular disease, cancer and diabetes. Critical reviews in food science and nutrition, 59(12), 1903–1912. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1432562.