Heeft het slikken van foliumzuur invloed op de behandeling van borstkanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Heeft het slikken van foliumzuur invloed op de behandeling van borstkanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


We raden je af om extra foliumzuur te nemen. Veel foliumzuur kan tumoren sneller kan laten groeien. Alleen bij een tekort aan foliumzuur kan in overleg met je arts of diëtist overwogen worden om een supplement te slikken.

Ons advies

Zorg dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt door gevarieerd te eten en drinken. Het slikken van extra foliumzuur is niet nodig. Twijfel je of je voldoende foliumzuur binnenkrijgt? Vraag advies aan een diëtist.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine die een rol speelt bij de deling van onze lichaamscellen. Voor cellen die zich snel delen is voldoende foliumzuur daarom extra belangrijk. Dit zijn onder andere darmcellen, huidcellen en cellen van weefsels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door de behandeling van kanker.

Foliumzuur zit in groente (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je voldoende foliumzuur binnen. Alleen zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens hebben extra foliumzuur in de vorm van een supplement nodig.

Voldoende foliumzuur is belangrijk

Bij kanker en tijdens de behandeling ervan is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het kan bijwerkingen verminderen en helpt je conditie op peil te houden. Dit betekent dat je ook voldoende foliumzuur moet binnenkrijgen. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je normaal gesproken genoeg foliumzuur binnen. Een eventueel tekort kan worden vastgesteld door je behandelend arts of diëtist.


Een samenwerking tussen