Heb ik extra vitamine D nodig als ik dikkedarmkanker heb of heb gehad? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Heb ik extra vitamine D nodig als ik dikkedarmkanker heb of heb gehad?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Alleen als je een tekort hebt aan vitamine D moet je tijdens of na dikkedarmkanker extra vitamine D slikken.

Ons advies

Twijfel je of de hoeveelheid vitamine D in je bloed goed is? Vraag je huisarts dan om dit te controleren. Het is goed om een vitamine D supplement te slikken als de hoeveelheid vitamine D in je bloed te laag is.

Vrouwen van 50 jaar en ouder, mannen van 70 jaar en ouder en alle mensen met een donkere of bedekte huid wordt geadviseerd om vitamine D supplementen te slikken. Dit is om de kans op botontkalking te verkleinen. Hoeveel extra vitamine D je nodig hebt lees je op de website van het Voedingscentrum.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Vitamine D wordt in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht. Wij krijgen ook vitamine D binnen via ons eten, zoals vette vis (denk aan zalm of haring) en eieren. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak-en braadproducten.

Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te kunnen nemen. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Vitamine D helpt onze spieren en immuunsysteem goed te werken.


Een samenwerking tussen