Heb ik extra vitamine D nodig als ik dikkedarmkanker heb of heb gehad?

Alleen als je een tekort hebt aan vitamine D moet je tijdens of na dikkedarmkanker extra vitamine D slikken.
Ons advies
Twijfel je of de hoeveelheid vitamine D in je bloed goed is? Vraag je huisarts dan om dit te controleren. Als de hoeveelheid vitamine D in je bloed te laag is, is het goed om een vitamine D supplement te slikken.
Het advies aan vrouwen van 50 jaar en ouder, mannen van 70 jaar en ouder en alle mensen met een donkere of bedekte huid is om vitamine D supplementen te slikken. Dit is om de kans op botontkalking te verkleinen. Lees op de website van het Voedingscentrum hoeveel extra vitamine D je elke dag nodig hebt.
Wat is vitamine D?
Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Vitamine D wordt in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht. Wij krijgen ook vitamine D binnen via ons eten. Bijvoorbeeld vette vis (denk aan zalm of haring) en eieren. Vitamine D zit ook in halvarine, margarine en bak-en braadproducten.
Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te kunnen nemen. Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden. Vitamine D zorgt ervoor dat ons immuunsysteem en onze spieren goed werken.
Wat blijkt uit onderzoek?
Mensen met dikkedarmkanker die een normale of hoge hoeveelheid vitamine D in hun bloed hebben, hebben een grotere kans op overleving dan mensen met een lage hoeveelheid vitamine D in hun bloed.
De juiste hoeveelheid vitamine D die je hiervoor moet nemen is nog onbekend. Eerste studies laten zien dat dit per persoon bepaald moet worden. Maar er is meer onderzoek nodig om dit beter te begrijpen en toe te passen in de praktijk.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in mei 2025.
- Chan, D. S. M., Cariolou, M., Markozannes, G., Balducci, K., Vieira, R., Kiss, S., Becerra-Tomás, N., Aune, D., Greenwood, D. C., González-Gil, E. M., Copson, E., Renehan, A. G., Bours, M., Demark-Wahnefried, W., Hudson, M. M., May, A. M., Odedina, F. T., Skinner, R., Steindorf, K., Tjønneland, A., … Tsilidis, K. K. (2024). Post-diagnosis dietary factors, supplement use and colorectal cancer prognosis: A Global Cancer Update Programme (CUP Global) systematic literature review and meta-analysis. International journal of cancer, 155(3), 445–470. https://doi.org/10.1002/ijc.34906
- Ottaiano, A., Facchini, S., Santorsola, M., Nasti, G., Facchini, G., Montella, L., Maurea, N., Cascella, M., Iervolino, D., Facchini, B. A., Montopoli, M., Consolo, P., Quagliariello, V., Rinaldi, L., & Berretta, M. (2023). Circulating Vitamin D Level and Its Impact on Mortality and Recurrence in Stage III Colorectal Cancer Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. Cancers, 15(11), 3012. https://doi.org/10.3390/cancers15113012
- Vaughan-Shaw, P. G., Buijs, L. F., Blackmur, J. P., Theodoratou, E., Zgaga, L., Din, F., Farrington, S. M., & Dunlop, M. G. (2020). The effect of vitamin D supplementation on survival in patients with colorectal cancer: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. British journal of cancer, 123(11), 1705–1712. https://doi.org/10.1038/s41416-020-01060-8
- Voedingscentrum (2022). Heb ik extra vitamine D nodig? Beschikbaar via: https://www.voedingscentrum.nl
- Wesselink, E., Kok, D. E., Bours, M., de Wilt, J., van Baar, H., van Zutphen, M., Geijsen, A., Keulen, E., Hansson, B., van den Ouweland, J., Witkamp, R. F., Weijenberg, M. P., Kampman, E., & van Duijnhoven, F. (2020). Vitamin D, magnesium, calcium, and their interaction in relation to colorectal cancer recurrence and all-cause mortality. The American journal of clinical nutrition, 111(5), 1007–1017. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa049
- World Cancer Research Fund International. Diet, nutrition, physical activity and body weight for people living with and beyond colorectal cancer. The latest evidence, our guidance for patients, carers and health professionals, and recommendations for future research. 2024. Beschikbaar via: wcrf.org/diet-activity-and-cancer/global-cancer-update-programme/cancer-survivors
- Xu, Y., Qian, M., Hong, J., Ng, D. M., Yang, T., Xu, L., & Ye, X. (2021). The effect of vitamin D on the occurrence and development of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis. International journal of colorectal disease, 36(7), 1329–1344. https://doi.org/10.1007/s00384-021-03879-w
Een samenwerking tussen