Vrouwen kunnen door de behandeling van kanker eerder in de overgang (menopauze) komen. Dit vergroot de kans op botontkalking (osteoporose). Ook mannen kunnen last hebben van botontkalking wanneer ze anti-hormonale therapie krijgen, bijvoorbeeld bij prostaatkanker.
Sporten kan helpen om je botten zo sterk mogelijk te houden. Ondanks dat het bewijs uit onderzoek nog beperkt is, laten studies zien dat een beweegprogramma voordelen kan hebben voor de gezondheid van botten na de behandeling van kanker. Vooral na behandeling van borst- en prostaatkanker. Het gaat dan om kracht- en impacttraining.
Onder impacttraining worden explosieve oefeningen verstaan, zoals bijvoorbeeld springen. Je kunt het best zo’n training 2 tot 3 keer per week doen.
Alleen duurtraining doen, bijvoorbeeld wandelen, helpt niet voldoende om de gezondheid van je botten te verbeteren.
Bij mensen zonder kanker maar met osteoporose is het nog onduidelijk of krachttraining in combinatie met impacttraining veilig is. Heb je osteoporose en/of botuitzaaiingen in de heup of wervelkolom, dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met je behandelend arts, voordat je begint met sporten. Oefeningen met grote krachten op kwetsbare botten kan namelijk de kans op botbreuken vergroten.
Een extra aandachtspunt bij osteoporose is het verkleinen van de kans dat je valt (valrisico). Het voordeel van sporten is dat het de kans op vallen verkleint. Programma’s en oefeningen om de kans op vallen te verkleinen, vind je op de website van het RIVM.