Slokdarmkanker

Per jaar krijgen ongeveer 2.500 mensen in Nederland de diagnose slokdarmkanker. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe.

Direct naar:

Wat is slokdarmkanker?

De slokdarm is een buisvormig orgaan dat voeding van de keel naar de maag transporteert. De slokdarm ligt tussen de luchtpijp en de ruggengraat. Bij volwassenen is de slokdarm ongeveer 25 tot 30 cm lang.

Kanker kan zich op elk punt in de slokdarm ontwikkelen. Er zijn twee veelvoorkomende soorten slokdarmkanker die te herkennen zijn aan de soort cellen waaruit de tumor is opgebouwd:

  • Plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen. Deze tumor zit meestal bovenin de slokdarm.
  • Adenocarcinoom ontstaat uit klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat meestal in het slijmvlies onder in de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenaamde Barrett-slokdarm. Dit is een slokdarm waarvan het weefsel blijvend is veranderd.

Kanker kan ontstaan als beschadigde lichaamscellen zich ongeremd delen. Deze cellen kunnen een tumor of gezwel vormen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan. De precieze oorzaak van slokdarmkanker is onduidelijk. Uit onderzoek is wel gebleken dat alcohol en overgewicht een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van slokdarmkanker.

Welke klachten kunnen duiden op slokdarmkanker?

De website www.kanker.nl noemt de volgende symptomen van slokdarmkanker:

  • Moeite met het doorslikken van voeding
  • Moeite met het ‘laten zakken’ van eten
  • Gewichtsverlies
  • Je misselijk voelen
  • Je duizelig voelen
  • Andere kleur ontlasting (zwart)

Wie lopen het grootste risico op slokdarmkanker?

Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het merendeel van de mensen met slokdarmkanker is 60 jaar of ouder.

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van slokdarmkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat onze voeding en leefstijl een grote rol speelt.

Risicofactoren in leefstijl

  • Alcohol drinken
  • Overgewicht of obesitas hebben
  • Maté drinken (traditionele hete drank die veel in Zuid-Amerika wordt gedronken via een metalen rietje)
  • Roken en ander gebruik van tabak

Andere risicofactoren

  • Leeftijd. Het risico neemt toe naarmate je ouder wordt
  • Brandend maagzuur (reflux). Bij mensen met brandend maagzuur vloeit zure maaginhoud vaak terug naar de slokdarm. Hierdoor kan er een chronische ontsteking van de slokdarm ontstaan (Barrett slokdarm) en neemt het risico op slokdarmkanker, vooral in de vorm van adenocarcinoom, toe
  • Infectie met het humaan papillomavirus (HPV)

Zijn een of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je slokdarmkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld.

Kun je het risico op slokdarmkanker verlagen?

Het volgende advies is gebaseerd op de resultaten van ons grootste onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker.

Drink geen of minder alcohol

  • Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op slokdarmkanker verhoogt. Een mogelijke verklaring is dat alcohol ons DNA kan aantasten, wat tot kanker kan leiden. Lees meer over het verband tussen alcohol en kanker.
  • Alcoholische dranken bevatten veel calorieën en kunnen zo ongemerkt leiden tot gewichtstoename. Bereken het aantal calorieën zelf met onze Alcohol Calorieën Calculator.

Blijf op een gezond gewicht

  • Een gezond gewicht is heel belangrijk voor een lager risico op kanker. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.

Eet gezond

  • Eet meer groente en fruit. Dit is caloriearm, maar verzadigt wel goed, waardoor je minder snel trek hebt in tussendoortjes. Eet daarom ten minste vijf porties groente en fruit per dag en varieer zoveel mogelijk. Lees meer over ons advies over plantaardige voeding en bekijk onze recepten om inspiratie op te doen om meer groente en fruit te eten.

Ook andere plantaardige producten, zoals volkorenproducten en peulvruchten (bonen en linzen), maken deel uit van een gezond voedingspatroon. Deze producten bevatten vezels en andere onmisbare voedingsstoffen.

Rook niet en kauw geen tabak, en als je dit al doet, stop hiermee

Meer informatie over veelvoorkomende kankersoorten

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft je voorlichting over voeding en leefstijl in relatie tot kanker. Lees meer over: