Slokdarmkanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Slokdarmkanker

Per jaar krijgen ongeveer 2.500 mensen in Nederland de diagnose slokdarmkanker. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Wat is slokdarmkanker?

De slokdarm is een buisvormig orgaan dat voeding van de keel naar de maag transporteert. De slokdarm ligt tussen de luchtpijp en de ruggengraat. Bij volwassenen is de slokdarm ongeveer 25 tot 30 cm lang.

Kanker kan zich op elk punt in de slokdarm ontwikkelen. Er zijn twee veelvoorkomende soorten slokdarmkanker die te herkennen zijn aan de soort cellen waaruit de tumor is opgebouwd:

Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen. Deze tumor zit meestal bovenin de slokdarm.

Adenocarcinoom

Adenocarcinoom ontstaat uit klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat meestal in het slijmvlies onder in de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenaamde Barrett-slokdarm. Dit is een slokdarm waarvan het weefsel blijvend is veranderd.

Kanker kan ontstaan als beschadigde lichaamscellen zich ongeremd delen. Deze cellen kunnen een tumor of gezwel vormen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan. De precieze oorzaak van slokdarmkanker is onduidelijk. Uit onderzoek is wel gebleken dat alcohol en overgewicht een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van slokdarmkanker.

Wat zijn symptomen van slokdarmkanker?

Slokdarmkanker komt vooral voor bij mensen boven de 60 jaar. Bij mannen is de kans op slokdarmkanker 3 keer zo groot als bij vrouwen. De website kanker.nl noemt de volgende symptomen van en klachten bij slokdarmkanker:

  • Moeite met het doorslikken van eten
  • Moeite met het ‘laten zakken’ van eten
  • Gewichtsverlies
  • Je misselijk voelen
  • Je duizelig voelen
  • Andere kleur ontlasting (zwart)

Wat speelt een rol bij het ontstaan van slokdarmkanker?

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van slokdarmkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat onze voeding en leefstijl een grote rol spelen.

Risicofactoren in leefstijl

  • Alcohol drinken
  • Overgewicht of obesitas hebben
  • Maté drinken (traditionele hete drank die veel in Zuid-Amerika wordt gedronken via een metalen rietje)
  • Roken en ander gebruik van tabak.

Andere risicofactoren

  • Leeftijd. De kans neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Brandend maagzuur (reflux). Bij mensen met brandend maagzuur vloeit zure maaginhoud vaak terug naar de slokdarm. Hierdoor kan er een chronische ontsteking van de slokdarm ontstaan (Barrett slokdarm) en neemt het risico op slokdarmkanker, vooral in de vorm van adenocarcinoom, toe.
  • Infectie met het humaan papillomavirus (HPV).

Zijn een of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je slokdarmkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld.

Kan ik de kans op slokdarmkanker verkleinen?

Het volgende advies is gebaseerd op onderzoeksresultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

Drink geen of minder alcohol

Er is sterk bewijs dat alcohol de kans op slokdarmkanker vergroot. Een mogelijke verklaring is dat alcohol ons DNA kan aantasten, wat tot kanker kan leiden. Daarnaast bevatten alcoholische dranken veel calorieën en kunnen zo ongemerkt leiden tot gewichtstoename. Lees meer over het verband tussen alcohol en kanker.

Blijf op een gezond gewicht

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht, obesitas en te veel vet rond de taille het risico op slokdarmkanker verhoogt. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.

Eet gezond

Eet meer groente en fruit. Dit is caloriearm, maar verzadigt wel goed, waardoor je minder snel trek hebt in tussendoortjes. Eet daarom ten minste 5 porties groente en fruit per dag en varieer zoveel mogelijk. Ook andere plantaardige producten, zoals volkorenproducten en peulvruchten (bonen en linzen), maken deel uit van een gezond voedingspatroon. Lees meer over ons advies over plantaardige voeding en bekijk onze recepten om inspiratie op te doen om gezond en lekker te eten.

Rook niet en kauw geen tabak, en als je dit al doet, stop hiermee


Dit artikel is bijgewerkt in november 2023.