Elk jaar krijgen ongeveer 1.300 mensen in Nederland de diagnose maagkanker. Maagkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Lees hier alles over deze vorm van kanker.
Maagkanker kan onderverdeeld worden in verschillende typen, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De vorm die ontstaat uit het slijmvlies van de maag noemen we een adenocarcinoom. Deze vorm komt bij 95% van de gevallen van maagkanker voor. Andere typen maagkanker zijn zeldzaam en maken ongeveer 5% van het totaal uit.
Maagkanker kan op verschillende plekken in de maag ontstaan:
Bij het ontstaan van maagkanker kunnen verschillende factoren een rol spelen en dit verschilt van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat we zelf iets kunnen doen om het risico op maagkanker te verlagen.
In de beginfase geeft maagkanker nagenoeg geen alarmerende klachten en daarom kan het te laat worden ontdekt. De onderstaande klachten hoeven niet te wijzen op maagkanker. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Het is dan ook belangrijk om je huisarts in te schakelen als de volgende klachten langer dan 2 tot 3 weken aanhouden:
Onderstaande klachten hoeven niet te wijzen op maagkanker. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben.
Als je klachten langer dan 2 tot 3 weken aanhouden dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.
Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van maagkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat er bepaalde stappen zijn die je zelf kunt nemen voor een lager risico op maagkanker.
Voor wat betreft de levensstijl, zien we dat mensen die de volgende gewoonten hebben een verhoogde kans hebben op maagkanker:
Zijn een of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je maagkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld. Maar door gezond te eten en te leven kun je je risico op maagkanker verlagen.
Maagcarcinoom kan op verschillende manieren groeien:
Onderstaande aanbevelingen zijn gebaseerd op de resultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.
Om het risico op maagkanker te verlagen is het belangrijk om op een gezond gewicht te blijven. Lees meer over gewicht en kanker en onze tips.
Verlaag je risico op maagkanker door geen bewerkt vlees zoals ham, spek of salami te eten. Lees welke alternatieven er zijn voor bewerkt vlees.
Matig met gezouten voedsel om je risico op maagkanker te verlagen. Veel zout kan daarnaast ook de bloeddruk verhogen. Bewerkte producten en kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Kies daarom zo veel mogelijk voor verse, onbewerkte producten.
Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op maagkanker verhoogt. Drink daarom geen alcohol. Lees meer over alcohol en kanker.
Roken of op een andere manier tabak gebruiken, verhoogt het risico op maagkanker en veel andere soorten kanker.
Bronnen:
Dit artikel is bijgewerkt in november 2023.