Maagkanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Maagkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 1.300 mensen in Nederland de diagnose maagkanker. Maagkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Wat is maagkanker?

Maagkanker kan onderverdeeld worden in verschillende typen, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De vorm die ontstaat uit het slijmvlies van de maag noemen we een adenocarcinoom. Deze vorm komt bij 95% van de gevallen van maagkanker voor. Andere typen maagkanker zijn zeldzaam en maken ongeveer 5% van het totaal uit.

Maagkanker kan op verschillende plekken in de maag ontstaan:

  • In het bovenste deel van de maag
    Kanker in dit deel van de maag, waar de slokdarm overgaat in de maag, wordt ook wel cardia maagkanker genoemd.
  • In de rest van de maag
    Deze vorm bevindt zich in de rest van de maag en wordt non-cardia maagkanker genoemd.
  • Diffuus
    In uitzonderlijke gevallen zien we dat maagkanker zich op verschillende plekken ontwikkelt. Op de scans zijn dan meerdere tumoren te zien. Dit noemen we diffuse maagkanker. Deze vorm kan erfelijk zijn.

Bij het ontstaan van maagkanker kunnen verschillende factoren een rol spelen en dit verschilt van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat we zelf iets kunnen doen om het risico op maagkanker te verlagen.

Welke klachten kun je hebben bij maagkanker?

In de beginfase geeft maagkanker nagenoeg geen alarmerende klachten en daarom kan het te laat worden ontdekt. De onderstaande klachten hoeven niet te wijzen op maagkanker. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Het is dan ook belangrijk om je huisarts in te schakelen als de volgende klachten langer dan 2 tot 3 weken aanhouden:

Onderstaande klachten hoeven niet te wijzen op maagkanker. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben.

  • Pijn in de maag en misselijkheid
  • Afkeer van bepaald voedsel met een sterke geur zoals koffie, kruiden en specerijen
  • Maagzuur dat terugvloeit in de slokdarm (reflux)
  • Passageklachten: het gevoel dat het eten blijft steken
  • Vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede
  • Verminderde eetlust
  • Onverklaarbaar en plots gewichtsverlies
  • Zwarte ontlasting

Als je klachten langer dan 2 tot 3 weken aanhouden dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Wie lopen het grootste risico?

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van maagkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat er bepaalde stappen zijn die je zelf kunt nemen voor een lager risico op maagkanker.

Risicofactoren in leefstijl

Voor wat betreft de levensstijl, zien we dat mensen die de volgende gewoonten hebben een verhoogde kans hebben op maagkanker:

  • Rokers
  • Overmatig alcohol nuttigen: het drinken van 3 of meer alcoholische dranken per dag verhoogt het risico op maagkanker.
  • Gezouten voedsel eten: het eten van veel gezouten voedsel verhoogt het risico op maagkanker.
  • Bewerkt vlees eten: het eten van veel bewerkt vlees verhoogt het risico op non-cardia maagkanker.
  • Overgewicht: het hebben van overgewicht of obesitas verhoogt het risico op cardia maagkanker.
  • Overmatige consumptie van rood vlees

Andere risicofactoren

  • Infectie met de Helicobacter pylori-bacterie. Deze bacterie kan een ontsteking in de maag veroorzaken. Het betekent niet altijd dat je maagkanker krijgt wanneer je besmet bent met deze bacterie. In westerse landen komt besmetting met deze bacterie steeds minder vaak voor.
  • Erfelijkheid. 3 tot 5% van de mensen met maagkanker krijgt de ziekte door een erfelijke aanleg.

Zijn een of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je maagkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld. Maar door gezond te eten en te leven kun je je risico op maagkanker verlagen.

Hoe groeit maagkanker?

Maagcarcinoom kan op verschillende manieren groeien:

  1. De tumor groeit uitsluitend in de maag.
  2. De tumor groeit van de maag naar het onderste deel van de slokdarm. Dit zien we vaak bij cardiakanker.
  3. De tumor groeit van de maag naar de twaalfvingerige darm. Dit zien we vaak bij maagkanker die dicht bij de maaguitgang groeit.
  4. De tumor groeit door de maagwand heen en kan uitzaaien naar andere organen.

Kun je het risico op maagkanker verkleinen?

Onderstaande aanbevelingen zijn gebaseerd op de resultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

Blijf op een gezond gewicht

Om het risico op maagkanker te verlagen is het belangrijk om op een gezond gewicht te blijven. Lees meer over gewicht en kanker en onze tips.

Eet liever geen bewerkt vlees

Verlaag je risico op maagkanker door geen bewerkt vlees zoals ham, spek of salami te eten. Lees welke alternatieven er zijn voor bewerkt vlees.

Eet niet te veel zout

Matig met gezouten voedsel om je risico op maagkanker te verlagen. Veel zout kan daarnaast ook de bloeddruk verhogen. Bewerkte producten en kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Kies daarom zo veel mogelijk voor verse, onbewerkte producten.

Drink geen alcohol

Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op maagkanker verhoogt. Drink daarom geen alcohol. Lees meer over alcohol en kanker.

Rook niet en als je dit al doet, stop hiermee

Roken of op een andere manier tabak gebruiken, verhoogt het risico op maagkanker en veel andere soorten kanker.


Bronnen:

Kanker.nl

Avl.nl

Dit artikel is bijgewerkt in november 2023.