Mond- en keelkanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Mond- en keelkanker

Per jaar krijgen ongeveer 3.200 mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van mond- en keelkanker hebben. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Wat is mond- en keelkanker?

Mond- en keelkanker verwijst naar kanker van de tong, de lippen, het tandvlees, de binnenkant van de mond en het bovenste gedeelte van de keel. De keel loopt van neus en mond naar beneden naar het strottenhoofd.

Keelkanker is een zeldzame vorm van kanker, waarbij er een tumor in de keelholte zit. Bij mondkanker zit er een kwaadaardige tumor in de mond.

Wat zijn de symptomen van mond- of keelkanker?

Mensen met mond- en keelkanker hebben vaak vage klachten. Hierdoor komt het regelmatig voor dat de ziekte pas in een laat stadium ontdekt wordt. Klachten die kunnen voorkomen zijn:

 • Bloedneuzen zonder dat hier een directe aanleiding voor is.
 • Voor een langere periode moeite hebben met slikken door bijvoorbeeld pijn bij slikken of het gevoel dat er iets vastzit in de keel.
 • Overmatige productie van slijm.
 • Problemen met de oren, onder andere het gevoel dat een oor dichtzit, verlies van het gehoor of oorpijn.
 • Opgezette klieren, voornamelijk in de hals.
 • Verlies van de stem of heesheid.
 • Een pijnlijk gevoel in de keel.
 • Een open wondje in de mond of keel dat niet geneest.

Wat speelt een rol bij het ontstaan van mond- en keelkanker?

Kanker kan ontstaan als beschadigde lichaamscellen zich ongeremd delen. Deze cellen kunnen een tumor of gezwel vormen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan.

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van mond- en keelkanker. Het treft vooral mensen van middelbare leeftijd en ouder. Tevens komt deze vorm van kanker vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mensen die tabak gebruiken en/of alcohol drinken lopen de grootste kans.

Risicofactoren in leefstijl

 • Roken en ander gebruik van tabak
 • Alcohol drinken
 • Weinig groente en fruit eten

Hoewel het drinken van alcohol en het roken van tabak twee onafhankelijke risicofactoren zijn, is de kans op mond- en keelkanker groter als je rookt en ook alcohol drinkt.

Andere risicofactoren

 • Leeftijd. De kans is groter naarmate je ouder wordt.
 • Blootstelling aan het Humaan Papillomavirus (HPV), dat overgedragen kan worden door orale seks, kan ook een risicofactor zijn voor mond- en keelkanker.

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je mond- en keelkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je kans misschien groter is dan gemiddeld.

Kan ik de kans op mond- en keelkanker verkleinen?

Ja, je kunt de kans op mond- en keelkanker verkleinen. Door een aantal levensstijladviezen op te volgen, neemt de kans af dat je kanker krijgt. Het volgende advies is gebaseerd op de resultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

Rook niet en kauw geen tabak, en als je dit al doet, stop hiermee

Dit is de belangrijkste stap die je kunt nemen om je kans op mond- en keelkanker te verkleinen.

Drink geen of minder alcohol

Er is sterk bewijs dat alcohol de kans op mond- en keelkanker vergroot. Een mogelijke verklaring is dat alcohol ons DNA kan aantasten, wat tot kanker kan leiden. Lees meer over het verband tussen alcohol en kanker.

Eet gezond

Eet meer groente en fruit. Er is wetenschappelijk bewijs dat groente en fruit tegen mond- en keelkanker kunnen beschermen. Eet daarom ten minste 5 porties groente en fruit per dag, en varieer zo veel mogelijk. Lees meer over ons advies over plantaardige voeding en bekijk onze recepten voor ideeën om meer groente en fruit te eten.


Dit artikel is bijgewerkt in november 2023.