Van fastfood naar goodfood

Een van onze aanbevelingen om de kans op kanker te verkleinen is om minder fastfood te eten. Maar wat is fastfood eigenlijk? En hoe kan je van fastfood, goodfood maken? Wij geven je tips!

Fastfood

De naam zegt het al, fastfood is vooral snel en makkelijk. Het is zwaar voorbewerkt voedsel waar veel calorieën in zitten en wat makkelijk verkrijgbaar is. Vaak is fastfood in grote porties te verkrijgen. Je kan denken aan hamburgers, friet, gefrituurde kip en milkshakes.

Ook de drive-in straten maken het je nóg makkelijker om fastfood te halen, dit is precies het doel van deze ketens. Je hoeft niet eens je auto uit te gaan om je eten op te halen.

Bewerkt eten

In bewerkt eten zit veel suiker en vet. Hierbij kun je denken aan pizza en witte pasta of wit brood, maar ook aan koek, cake, gebak en snoep. Met bewerkt eten bedoelen we eten dat industrieel bewerkt is. Je kan het niet meer herkennen als hun oorspronkelijke plantaardige of dierlijke bron.

Overgewicht

Omdat fastfood vaak veel calorieën bevat, kan je makkelijker aankomen als je hier te veel van eet. Overgewicht vergroot je kans op kanker. Het is daarom beter om zo min mogelijk fastfood te eten. Kies liever voor verse en caloriearme producten.

Het is niet gek dat we makkelijk bezwijken voor eten zoals fastfood. In de prehistorie aten we bewust zo calorierijk mogelijk omdat je lichaam dan genoeg energie opsloeg voor tijden dat er gebrek aan voedsel was. Dit was in je voordeel om in leven te kunnen blijven. Nu hebben we dit niet meer nodig omdat we voedseloverschot hebben in plaats van een tekort, maar onze hersenen zijn daar helaas nog niet op ingesteld.

Toch kan je jezelf nieuwe gezonde gewoontes aanleren, start vandaag nog! Wil je meer lezen over het laten slagen van een nieuwe gezonde gewoonte? Kijk dan hier.

Niet zo zwart-wit

Maar toch zit er verschil in fastfood en is niet al het fastfood even ongezond. Denk bijvoorbeeld aan een kant-en-klare maaltijdsalade. Ook dit is snel en makkelijk voedsel. Maar een kant-en-klaar maaltijdsalade is een stuk gezonder dan friet en een hamburger.

Pas wel op, want kant-en-klaar salades kunnen ook veel kaas, vlees en een dressing met veel vetten en suiker bevatten. Uiteraard is het beter om je salade vers te maken. Dit is vaak lekkerder en ook nog goed voor het milieu.

Maak van fastfood goodfood!

Hieronder hebben we een aantal recepten ter vervanging van ongezond fastfood. En voilà, kies je goodfood menu!


Bronnen: