Maagkanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Maagkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 1.600 mensen in Nederland de diagnose maagkanker. Maagkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Over de maag

De maag is onderdeel van ons spijsverteringsstelsel en ligt tussen de slokdarm en de darmen. De maag helpt bij het verteren van ons voedsel door enzymen en maagsappen. Als het voedsel in de maag is verteert, gaat het verder naar de dunne darm.

Hoe ontstaat maagkanker?

Maagkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van maagkanker.

De meeste gevallen van maagkanker ontstaan in het slijmvlies van de maag. Deze vorm heet medisch adenocarcinoom. Ongeveer 95% van de mensen krijgt deze vorm van maagkanker. Andere typen maagkanker zijn zeldzaam en maken ongeveer 5% van het totaal uit.

Maagkanker kan op verschillende plekken in de maag ontstaan:

  • Kanker in het bovenste deel van de maag. Hier gaat de slokdarm over in de maag. Dit wordt ook wel cardia maagkanker genoemd.
  • Kanker in de rest van de maag. Deze vorm wordt non-cardia maagkanker genoemd.
  • Kanker op verschillende plekken. In uitzonderlijke gevallen zien we dat maagkanker zich op verschillende plekken ontwikkelt. Op de scans zijn dan meerdere tumoren te zien. Dit noemen we diffuse maagkanker. Deze vorm kan erfelijk zijn.

Wat zijn de symptomen van maagkanker?

In de beginfase geeft maagkanker nagenoeg geen alarmerende klachten en daarom kan het te laat worden ontdekt. Op de website kanker.nl worden de volgende symptomen van maagkanker genoemd:

  • Pijn in de maag en misselijkheid
  • Afkeer van bepaald voedsel met een sterke geur zoals koffie, kruiden en specerijen
  • Maagzuur dat terugvloeit in de slokdarm (reflux)
  • Passageklachten: het gevoel dat het eten blijft steken
  • Vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede
  • Verminderde eetlust
  • Onverklaarbaar en plots gewichtsverlies
  • Zwarte ontlasting

Deze klachten hoeven niet te wijzen op maagkanker. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Als je klachten langer dan 2 tot 3 weken aanhouden dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Wat zijn de overlevingskansen bij maagkanker?

Maagkanker wordt meestal pas laat ontdekt. Vijf jaar na diagnose zijn gemiddeld nog 21% van de mensen met maagkanker in leven. De overlevingskansen verschillen per stadium van de ziekte. Dit zijn gemiddelde cijfers. Persoonlijke vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde. Bespreek dit met je arts.

Risicofactoren van maagkanker

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van maagkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat er bepaalde stappen zijn die je zelf kunt nemen voor een lager risico op maagkanker.

Risicofactoren in leefstijl

  • Roken
  • Het drinken van alcohol
  • Het eten van producten geconserveerd met zout. Bijvoorbeeld gezouten vis of ingemaakte groenten.
  • Overgewicht of obesitas

Andere risicofactoren

  • Infectie met de Helicobacter pylori-bacterie. Deze bacterie kan een ontsteking in de maag veroorzaken.
  • Leeftijd. De kans neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Geslacht. Mannen hebben een grotere kans om maagkanker te krijgen.
  • Blootstelling aan een stoffige en/of hete werkomgeving.

Zijn een of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je maagkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld. Maar door gezond te eten en te leven kun je je risico op maagkanker verlagen.

Kun je de kans op maagkanker verkleinen?

Onderstaande aanbevelingen zijn gebaseerd op de resultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

Blijf op een gezond gewicht

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht, obesitas en te veel vet rond de taille de kans op maagkanker vergroten. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.

Eet liever geen zout geconserveerd eten

Verlaag je risico op maagkanker door geen zout geconserveerde producten te eten, zoals gezouten vis of ingemaakte groenten.

Drink geen alcohol

Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op maagkanker verhoogt. Drink daarom geen alcohol. Lees meer over alcohol en kanker.

Rook niet en als je dit al doet, stop hiermee

Roken of op een andere manier tabak gebruiken, verhoogt het risico op maagkanker en veel andere soorten kanker.

Over leven met maagkanker

Tijdens het leven met en na maagkanker kan je vragen hebben over voeding en leefstijl. Bij Leven met kanker vind je meer informatie.

Op de volgende pagina’s kan je meer lezen over:

Voor meer informatie en lotgenoten contact kun je terecht op kanker.nl en bij de patiëntenorganisatie SPKS.