Elk jaar wordt er bij ruim 800 mensen in Nederland een vorm van leverkanker vastgesteld. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Lees hier alles over deze vorm van kanker.
De lever is een groot orgaan met veel belangrijke functies. Zo helpt de lever bij de vertering van eiwitten en vetten, maakt hij giftige stoffen zoals alcohol onschadelijk en helpt hij bij het regelen van de bloedstolling.
Bij primaire leverkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in de lever. Dit komt niet vaak voor. Als er een kwaadaardige tumor in de lever zit, komt dit meestal doordat een andere soort kanker op een andere plek in het lichaam zich verspreid heeft naar de lever. Dat noemen we secundaire leverkanker. Alleen wanneer de kanker ontstaat in de lever spreken we over leverkanker.
Bij dit type leverkanker onderscheiden we meerdere varianten. Een tumor die ontstaat uit de meestvoorkomende levercellen, hepatocyten, noemen we hepatocellulair carcinoom. Ontstaat de tumor in de galwegen, dan spreken we van cholangiocarcinoom.
Bij uitzaaiingen naar de lever spreken we dus van secundaire leverkanker. De losgeraakte kankercellen worden dan via het bloed of het lymfestelsel naar andere plekken in het lichaam vervoerd. In veel gevallen is dit de lever, omdat dit orgaan het bloed filtert. In Nederland is secundaire leverkanker de meestvoorkomende soort.
De lever heeft de capaciteit zichzelf te herstellen en bij een aangetast gedeelte kan het gezonde deel van de lever het werk lange tijd overnemen. Het risico daarvan is dat leverziektes lange tijd onopgemerkt blijven. Het is daarom belangrijk bij klachten snel te handelen. Bij leverkanker kun je de volgende klachten ervaren:
*deze klachten ontstaan wanneer de tumor de werking van de lever belemmert. Wanneer dit gebeurt, en de tumor de afvoer van galvloeistof belemmert, kan galstuwing ontstaan. Bij deze klachten is de urine vaak donker en de ontlasting zeer licht.
Leverkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon en zijn vaak het gevolg van een chronische ziekte.
Bij een chronische ziekte waarbij de lever dusdanig beschadigd raakt dat er veel littekenweefsel ontstaat, is de kans op leverkanker groter. De geneeskunde benoemt de volgende risicofactoren bij het ontwikkelen van leverkanker:
Levercirrose
Bij levercirrose is de lever dusdanig beschadigd dat het weefsel wordt vervangen door littekenweefsel. De lever kan beschadigen door onder andere een infectie, ziekte of vergiftiging. Levercirrose is dus een proces en leidt tot een verminderde leverfunctie.
Erfelijke stofwisselingziekten
In de geneeskunde worden onder andere de volgende erfelijke stofwisselingsziekten benoemd als risicofactor bij het ontwikkelen van leverkanker:
Non Alcoholische Steatose Hepatitis (NASH)
Een veelvoorkomende oorzaak voor levercirrose is NASH. Bij deze aandoening ontstaat er een stapeling van vet in de lever, in een ontsteking. NASH is op zichzelf echter geen erfelijke aandoening, tenminste, niet direct. Deze ziekte wordt namelijk gelinkt aan overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk.
Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je leverkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je kans misschien groter is dan gemiddeld.
Het volgende advies is gebaseerd op onderzoeksresultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht, obesitas en te veel vet rond de taille de kans op leverkanker vergroten. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van koffie de kans op leverkanker kan verkleinen, maar het is nog niet bekend hoeveel koffie daarvoor nodig is en hoe vaak we koffie zouden moeten drinken. Ook is er geen eenduidig bewijs over het effect van koffie op andere soorten kanker en op andere ziekten. Daarom is het nog te vroeg om een aanbeveling te doen over koffie, er is nog meer onderzoek nodig.
Bronnen:
Dit artikel is bijgewerkt in november 2023.