Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Het komt vaker voor bij mannen boven de 65 jaar.

Direct naar:

Wat is prostaatkanker?

De prostaat is een klier die alleen mannen hebben. Het heeft ongeveer de grootte van een walnoot en bevindt zich onder de blaas, voor de endeldarm.

De prostaat maakt prostaatvocht. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht naar buiten via de urinebuis. Het prostaatvocht helpt de urinebuis te beschermen en zorgt ervoor dat sperma kan overleven.

Prostaatkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan.

Prostaatkanker symptomen

Prostaatkanker groeit meestal (erg) langzaam. Hierdoor geeft prostaatkanker weinig klachten, zeker in het begin. Daarom merken de meeste mannen niet dat ze prostaatkanker hebben. De volgende symptomen kunnen volgens www.kanker.nl optreden bij prostaatkanker:

  • Problemen bij het plassen
  • Rugpijn

Bij de meeste mannen wordt de prostaat na het dertigste levensjaar langzaam groter. Bij sommige mannen treden er hierdoor klachten op, zoals pijn bij het plassen. Een vergrote prostaat betekent echter niet dat iemand prostaatkanker heeft of krijgt.

Als prostaatkanker uitzaait naar de botten, kan er rugpijn optreden als gevolg van de uitzaaiingen.

Wat speelt een rol bij het ontstaan van prostaatkanker?

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van prostaatkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon.

Risicofactoren

  • Overgewicht of obesitas. Er is sterk bewijs dat overgewicht en obesitas de kans op gevorderde prostaatkanker vergroten.
  • Leeftijd. Mannen jonger dan 50 jaar hebben over het algemeen een kleine kans op prostaatkanker, maar deze kans neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Familiegeschiedenis. Je hebt een grotere kans op prostaatkanker als er iemand in je familie (bijvoorbeeld je vader, broer of oom) prostaatkanker heeft gehad. Er is ook bewijs uit onderzoek dat je een grotere kans op prostaatkanker hebt als er een vrouw in je familie (bijvoorbeeld je moeder) borstkanker heeft gehad. Wetenschappers schatten dat ongeveer 5-9% van de gevallen van prostaatkanker in verband staat met erfelijkheid of familiegeschiedenis. Maak je je hier zorgen over? Dan raden wij aan om dit te bespreken met je huisarts.
  • Etniciteit. Mannen van Afro-Caribische of Afrikaanse afkomst hebben een grotere kans op prostaatkanker dan mannen van Europese of Noord-Amerikaanse afkomst. Aziatische en Chinese mannen hebben een kleinere kans dan mannen van Europese of Noord-Amerikaanse afkomst.

Zijn een of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je prostaatkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je kans misschien groter is dan gemiddeld. Maak je je hier zorgen over? Bespreek het dan met je huisarts.

Kun je prostaatkanker voorkomen?

Nee, je kunt prostaatkanker niet altijd voorkomen. Wel kun je met gezonde voeding en leefstijl de kans op prostaatkanker verkleinen.

Houd je gewicht gezond. Overgewicht en obesitas vergroten de kans op het krijgen op prostaatkanker. Heb je een gezond gewicht? Ontdek het met onze online BMI-calculator en meet je buikomvang.

Lees welke factoren bijdragen aan overgewicht en obesitas en wat je zelf kunt doen om op een gezond gewicht te blijven.

De relatie tussen leefstijl en kanker

Meer lezen over de invloed van voeding en leefstijl op de ontwikkeling van kanker? Door op onderstaande links te klikken, vind je meer informatie over: