Nierkanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Nierkanker

Elk jaar wordt er bij ongeveer 2.600 mensen in Nederland nierkanker vastgesteld. Het komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Wat is nierkanker?

De nieren zijn 2 boonvormige organen die zich bevinden aan beide zijden van het lichaam, net onder de ribbenkast. Nieren helpen afvalstoffen uit ons bloed te halen en ze produceren urine.

Nierkanker is een kwaadaardige tumor die in de nieren ontstaat. Meestal ontstaat kanker in een van de twee nieren. Alleen in zeldzame gevallen ontwikkelt zich kanker in beide nieren.

Er bestaan verschillende soorten van nierkanker, maar in ongeveer 90% van de gevallen gaat het om niercelkanker. Niercelkanker ontstaat in de wand van de nierbuisjes. Deze helpen het bloed te filteren.

Wat is niercelkanker?

Er bestaan verschillende soorten van nierkanker, maar in ongeveer 90% van de gevallen gaat het om niercelkanker.

Bij niercelkanker begint de ongeremde celdeling in de nieren – en meer specifiek – in de wand van de nierbuisjes. Deze helpen het bloed te filteren en hebben dus een belangrijke rol bij het gezond houden van je lichaam. Vanuit de nieren kunnen deze kankercellen zich door het hele lichaam verplaatsen:

  • De kankercellen uit de nieren kunnen door ander lichaamsweefsel groeien.
  • Via de nieren kan de kanker zich door het hele lichaam verspreiden via bloed en lymfevaten. Dit noemen we “uitzaaien.”
  • Als niercelkanker zich verspreidt, dan is dat meestal naar de lymfeklieren. Deze liggen in de buurt van de nieren. De kanker kan zich ook verspreiden naar de longen, de botten of de hersenen.

Wat zijn de symptomen van nierkanker?

Een groot gevaar van niercelkanker is dat het in het begin weinig klachten geeft. En zijn er eenmaal klachten, dan zijn die doorgaans algemeen van aard. Dit betekent dat ze bij meerdere ziektes voorkomen en niet direct gerelateerd worden aan nierkanker. Voorbeelden van symptomen van niercelkanker zijn:

  • Koorts
  • Gewichtsverlies; ook als je normaal eet
  • Bloedarmoede; wat kan resulteren in moeheid of lusteloosheid
  • Een opgezette buik
  • Bloed in de urine
  • Rugpijn of pijn in de zij

Er zijn echter ook situaties bekend van patiënten met niercelkanker die geen klachten hebben.

De klachten kunnen eveneens veroorzaakt worden door andere ziektes en aandoeningen. Daarom adviseren we je om naar de huisarts te gaan als je langer dan drie weken last hebt van bovenstaande klachten. Mogelijk word je doorverwezen naar een specialist, dit is vaak een internist of uroloog.

Wat speelt een rol bij het ontstaan van nierkanker?

Nierkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Ook kan er een erfelijke aanleg zijn voor niercelkanker; bij minder dan 5% van de mensen met nierkanker is dit het geval. Over het algemeen zien we onder andere de volgende overeenkomsten:

  • Meerdere familieleden hebben nierkanker
  • De kanker ontstaat op jonge leeftijd
  • Meerdere tumoren in één nier of niercelkanker in beide nieren

Er zijn echter andere aandoeningen bekend die een erfelijke vorm van nierkanker kunnen veroorzaken, waaronder de Ziekte van Von Hippel-Lindau, het Birt-Hogg-Dubé syndroom of het Hereditair Papillair niercelcarcinoom.

Risicofactoren in leefstijl

  • Overgewicht of obesitas
  • Roken

Andere risicofactoren

  • Leeftijd. De kans op nierkanker neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Geslacht. Mannen hebben een twee keer zo grote kans op nierkanker als vrouwen.
  • Hoge bloeddruk.

Zijn een of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je nierkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je kans misschien groter is dan gemiddeld.

Kan ik de kans op nierkanker verkleinen?

Het volgende advies is gebaseerd op onderzoeksresultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

Blijf op een gezond gewicht

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht, obesitas en te veel vet rond de taille, de kans op nierkanker vergroten. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.

Rook niet en als je dit al doet, stop hiermee


Bronnen:

Kanker.nl

Umcutrecht.nl

Avl.nl

Mmc.nl

Thuisarts.nl

Umcg.nl

Pfizer.nl

Allesoverkanker.be

Dit artikel is bijgewerkt in november 2023.