In 6 stappen meer fruit eten

Fruit eten is gezond! Het verkleint onder andere de kans op kanker. Toch eten veel Nederlanders helaas te weinig fruit. Eet jij dagelijks wél minimaal twee stuks fruit of is er ruimte voor verbetering? Wij geven de beste tips!

Waarom is fruit eten gezond?

Door fruit te eten krijg je veel belangrijke voedingsstoffen binnen, zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Vezels verlagen de kans op dikkedarmkanker en zorgen voor een verzadigd gevoel. Hierdoor is de kans kleiner dat je tussendoor ongezonde snacks gaat eten. 

Ook bevat fruit weinig calorieën. Dit alles helpt je om een gezond gewicht te behouden of bereiken. Een gezond gewicht verkleint de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Meer fruit op het menu dus!

Geschikt voor elk moment van de dag

In de ochtend een kom yoghurt met fruit, als lunch een volkoren boterham besmeerd met 100% pindakaas en belegd met plakjes banaan, een fruitsalade als tussendoortje en een avondmaaltijd met onder andere kip en frisse mango: fruit is geschikt voor elk moment van de dag.  

Eet de regenboog 

Aardbei, banaan, druiven, grapefruit, kiwi … er bestaan zoveel verschillende fruitsoorten dat er voor iedereen iets lekkers bij zit. Kies de soorten die jij lekker vindt om te eten. Wedden dat het zo makkelijker is om voldoende fruit te eten?

Door een regenboog aan fruit te eten, krijg je verschillende goede voedingsstoffen binnen. Ieder stuk fruit bevat namelijk een andere mix van voedingsstoffen.

Wist je dat …

Er in Nederland gemiddeld maar 113 gram fruit per dag wordt gegeten? Dat is helaas te weinig! Het advies is namelijk om dagelijks minimaal twee stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram. 

Zo lukt meer fruit eten jou ook!

Vind jij het lastig om voldoende fruit te eten? Probeer dan eens onderstaande praktische tips. Zo eet je in slechts 6 stappen meer fruit!

  1. Koop een mooie fruitschaal en vul de schaal het liefst met minimaal twee verschillende fruitsoorten. Haal fruit in huis dat jij lekker vindt, want dan is de kans groter dat de schaal sneller leeg is!
  2. Niet al het fruit kun je op de fruitschaal bewaren. Sommige soorten kun je beter in de koelkast bewaren. Zet dit fruit zover mogelijk vooraan in je koelkast, zodat je het fruit gelijk ziet als je de koelkast opentrekt. 
  3. Dagje op pad of weg van huis? Neem fruit mee in je tas zodat je altijd een gezond tussendoortje bij je hebt. 
  4. Fruit uit het seizoen heeft niet één maar twee voordelen: het is een stuk goedkoper én vaak smaakt het nog lekkerder ook! Zo kun je in de maand augustus het beste kiezen voor onder andere aardbeien, mango, meloen, nectarines en perziken. Ook is diepvriesfruit een goede optie: vaak goedkoper en ook een gezonde keuze! 
  5. Vergeet je vaak om een stuk fruit te eten? Herinner jezelf er dan aan dat je fruit moet eten. Zet bijvoorbeeld een melding in je telefoon of schrijf het op een notitieblokje en plak dit op de koelkast. 
  6. Fruit kun je ook verwerken in een sapje of smoothie. Zo kom je heel gemakkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van twee stuks fruit. Probeer bijvoorbeeld eens deze lekkere groene smoothie!

Nog niet uitgelezen? Lees dan dit artikel en kom erachter wanneer je fruit moet wassen en/of schillen. 

Bron:
- World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, Continuous Update Project Expert Report 2018