Direct naar:
Wat is de alvleesklierkanker?
De alvleesklier, ofwel pancreas, is een klier die ongeveer 15 cm lang is. Het bevindt zich in de buik, achter de maag. Het speelt een belangrijke rol bij onze spijsvertering en het reguleren van onze bloedsuiker. Het heeft een kop, een middengedeelte (het lichaam) en een smal uiteinde (de staart).
De alvleesklier heeft twee belangrijke functies in ons lichaam. Het maakt:
- spijsverteringsenzymen die helpen bij het verteren van voedsel
- hormonen, zoals insuline en glucagon, die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren
Hoe ontstaat alvleesklierkanker?
Alvleesklierkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan.
De meest voorkomende vorm van alvleesklierkanker is kanker in de afvoerbuisjes, ook wel exocriene klieren genoemd. Een ander woord hiervoor is adenocarcinoom.
Wat zijn de symptomen van alvleesklierkanker?
Bij alvleesklierkanker is de plek van de kanker van invloed op het type klachten. Op de website www.kanker.nl worden de volgende alvleesklierkanker symptomen genoemd:
- Geelzucht
- Problemen met ontlasting
- Minder zin hebben in eten en drinken
- Een vermoeid gevoel
Wat zijn de overlevingskansen bij alvleesklierkanker?
Alvleesklierkanker wordt meestal pas laat ontdekt, waardoor de overlevingskansen van deze vorm van kanker laag zijn. Zonder behandeling is de gemiddelde overleving na de diagnose 4 tot 6 maanden. Na verwijderen van de tumor kan de overleving 12 tot 20 maanden worden.
Wat is de relatie tussen leefstijl en alvleesklierkanker?
Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van alvleesklierkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat er bepaalde stappen zijn die je zelf kunt nemen voor een lager risico op alvleesklierkanker.
Risicofactoren in leefstijl
- Overgewicht of obesitas
- Roken
Andere risicofactoren
- Leeftijd. Het risico neemt toe naarmate je ouder wordt
- Andere medische aandoeningen. Bijvoorbeeld diabetes kan het risico op alvleesklierkanker verhogen
Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je alvleesklierkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld.
Kun je het risico op alvleesklierkanker verkleinen?
Het volgende advies is gebaseerd op onderzoeksresultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.
Blijf op een gezond gewicht
- Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht en obesitas, en te veel vet rond de taille, het risico op alvleesklierkanker verhoogt. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.
Rook niet en als je dit al doet, stop hiermee
Meer informatie over de relatie tussen levensstijl en kanker
Op onze website kun je informatie vinden over de de relatie tussen leefstijl en kanker. Door op onderstaande links te klikken, vind je meer informatie over: