Alvleesklierkanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Alvleesklierkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 2.500 mensen in Nederland de diagnose alvleesklierkanker, ook wel pancreascarcinoom of alvleeskliercarcinoom genoemd. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Wat is de alvleesklier?

De alvleesklier, ofwel pancreas, is een klier die ongeveer 15 cm lang is. Het bevindt zich in de buik, achter de maag. Het speelt een belangrijke rol bij onze spijsvertering en het reguleren van onze bloedsuiker. Het heeft een kop, een middengedeelte (het lichaam) en een smal uiteinde (de staart).

De alvleesklier heeft twee belangrijke functies in ons lichaam. Het maakt:

  • spijsverteringsenzymen die helpen bij het verteren van voedsel;
  • hormonen, zoals insuline en glucagon, die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Hoe ontstaat alvleesklierkanker?

Alvleesklierkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan.

De meest voorkomende vorm van alvleesklierkanker is kanker in de afvoerbuisjes, ook wel exocriene klieren genoemd. Een ander woord hiervoor is adenocarcinoom. Het komt vaker voor bij mensen boven de 50 jaar.

Wat zijn de symptomen van alvleesklierkanker?

Bij alvleesklierkanker is de plek van de kanker van invloed op het type klachten. Op de website kanker.nl worden de volgende alvleesklierkanker symptomen genoemd:

  • Geelzucht
  • Problemen met ontlasting
  • Minder zin hebben in eten en drinken
  • Een vermoeid gevoel

Wat zijn de overlevingskansen bij alvleesklierkanker?

Alvleesklierkanker wordt meestal pas laat ontdekt, waardoor de overlevingskansen van deze vorm van kanker laag zijn. Zonder behandeling is de gemiddelde overleving na de diagnose 4 tot 6 maanden. Na verwijderen van de tumor kan de overleving 12 tot 20 maanden worden.

Wat is de relatie tussen leefstijl en alvleesklierkanker?

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van alvleesklierkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat er bepaalde stappen zijn die je zelf kunt nemen voor een lager risico op alvleesklierkanker.

Risicofactoren in leefstijl

  • Overgewicht of obesitas
  • Roken

Andere risicofactoren

  • Leeftijd. Het risico neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Andere medische aandoeningen. Bijvoorbeeld diabetes kan het risico op alvleesklierkanker verhogen.

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je alvleesklierkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld.

Kun je het risico op alvleesklierkanker verkleinen?

Het volgende advies is gebaseerd op onderzoeksresultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

Blijf op een gezond gewicht

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht, obesitas en te veel vet rond de taille het risico op alvleesklierkanker verhoogt. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.

Rook niet en als je dit al doet, stop hiermee


Dit artikel is bijgewerkt in november 2023.