Tips voor gezond BBQ’en - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Tips voor gezond BBQ’en

Bovenaanzicht van barbecue met groentespiezen erop

Om jou zorgeloos te kunnen laten genieten van een gezonde barbecue geven we je tips en delen we een heerlijk drie-gangen menu met je.

Manier van bereiden

In verbrande en verkoolde voeding worden kankerverwekkende stoffen gevonden, die het risico op met name darmkanker kunnen verhogen. Daarom is het aan te raden om verbrand en verkoold voedsel niet te eten. Deze kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan wanneer producten langdurig op hoge temperaturen worden gebakken.

Aangebrand voedsel is doorgaans ook niet erg smakelijk meer. Laat daarom de barbecue eerst uitbranden en rustig gloeien, leg producten op aluminiumfolie of stook de grill niet te heet. Als er toch zwarte korstjes ontstaan kun je die het beste eraf snijden.

Gezonde tips

  1. Vervang wit stokbrood door volkoren stokbrood.
  2. Beperk sausjes en dressings. Een goed alternatief voor vette sausjes en dressings is bijvoorbeeld een saus op basis van yoghurt en een dressing op basis van olijfolie.
  3. Maak zelf een saus of dressing, zo weet je precies wat erin zit.
  4. Serveer de barbecue met veel groenten en fruit. Maak bijvoorbeeld spiesjes met paprika, cherrytomaatjes en aubergine en serveer een lekkere fruitsalade met watermeloen, nectarine en aardbei. Zo kom je sneller aan je dagelijkse hoeveelheid groente en fruit!

Drie-gangen menu

Probeer eens dit heerlijke en gezonde drie-gangen menu voor de barbecue eens!

Kidneybonen salade met verse ananas, paprika en mais

Gegrilde zalm en courgette

Yoghurtijs met mango en perzik