Leverkanker

Elk jaar wordt er bij ruim 800 mensen in Nederland een vorm van leverkanker vastgesteld. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.

Direct naar:

Wat is leverkanker?

De lever is een groot orgaan met veel belangrijke functies. Zo helpt de lever bij de vertering van eiwitten en vetten, het maakt giftige stoffen zoals alcohol onschadelijk en het helpt bij het regelen van de bloedstolling.

Bij leverkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in de lever. Dit komt niet vaak voor. Als er een kwaadaardige tumor in de lever zit, komt dit meestal doordat een andere soort kanker op een andere plek in het lichaam zich verspreid heeft naar de lever. Dit is geen leverkanker. Alleen wanneer de kanker ontstaat in de lever spreken we over leverkanker. 

Wat speelt een rol bij het ontstaan van leverkanker?

Leverkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. 

Risicofactoren in onze leefstijl

  • Overgewicht en obesitas
  • Alcohol drinken
  • Roken

Andere risicofactoren

  • Leeftijd. De kans op leverkanker neemt toe naarmate je ouder wordt

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je leverkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je kans misschien groter is dan gemiddeld.

Kan ik de kans op leverkanker verkleinen?

Het volgende advies is gebaseerd op de resultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

  • Blijf op een gezond gewicht

    Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht en obesitas, en te veel vet rond de taille, de kans op leverkanker vergroot. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.

  • Drink zo min mogelijk alcohol

  • Rook niet en als je dit doet, stop hiermee

Nieuw onderzoeksgebied

Koffie
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van koffie de kans op leverkanker kan verkleinen, maar het is nog niet bekend hoeveel koffie daarvoor nodig is en hoe vaak we koffie zouden moeten drinken. Ook is er geen eenduidig bewijs over het effect van koffie op andere soorten kanker en op andere ziekten. Daarom is het nog te vroeg om een aanbeveling te doen over koffie, er is nog meer onderzoek nodig.

De relatie tussen voeding, leefstijl en kanker

Meer weten over de invloed van voeding en leefstijl op de ontwikkeling van kanker? Door op onderstaande links te klikken, vind je meer informatie over: