Wat zijn pre- en probiotica?

Jij hebt vast wel eens een en ander gehoord of gelezen over pre- en probiotica. Maar wat zijn het eigenlijk en waar is het goed voor? En hebben ze een beschermende werking tegen kanker? Wij vertellen je meer hierover!

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn vezels. Ze stimuleren de groei van ‘goede’ bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën helpen onder andere onze weerstand te verbeteren en zorgen voor een verkleinde kans op overgewicht en suikerziekte.

Prebiotica komen veel voor in groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Rijk aan prebiotica zijn bijvoorbeeld witlof, asperges, ui en knoflook.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn voedingsmiddelen die zelf de goede bacteriën bevatten of waar ze aan toegevoegd zijn.

Bij specifieke aandoeningen kunnen deze voedingsmiddelen een positief effect hebben voor de gezondheid. Probiotica zijn te koop als zuivelproducten, maar ook als voedingssupplement in de vorm van pillen en poeders.

Probiotica en kanker

Er is op dit moment geen bewijs dat probiotica werkzaam of beschermend zijn tegen kanker. Ook is er onvoldoende bewijs dat probiotica beschermen tegen het opnieuw krijgen van kanker na diagnose.

Benieuwd hoe jij wel de kans op kanker kunt verkleinen? Lees hier de 10 aanbevelingen om de kans op kanker te verkleinen.

Bronnen:
- Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: A Global Pespective
- Maag Lever Darm Stichting