Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt ooit te maken met borstkanker. Lees hier alles over deze vorm van kanker.
De informatie op deze pagina gaat over borstkanker bij vrouwen. Borstkanker komt ook bij mannen voor, maar deze aantallen zijn lager. Ben je op zoek naar informatie over borstkanker bij mannen? Bezoek dan de website kanker.nl.
De borst bestaat voornamelijk uit vet- en bindweefsel (steunweefsel), melkklieren en melkbuisjes. Deze melkbuisjes transporteren de melk vanuit de klieren naar de tepel. De samenstelling van de borst is niet hetzelfde in alle levensfasen. Onder invloed van hormonen en tijdens verschillende fasen in het leven zoals puberteit, zwangerschap en bij het geven van borstvoeding verandert deze samenstelling.
Er zijn verschillende soorten borstkanker. Deze soorten worden ingedeeld op:
De meest voorkomende vorm van borstkanker is invasief ductaal carcinoom. Dit type borstkanker is ontstaan in de melkbuisjes. Meestal voelt dit aan als een harde knobbel. Lees meer over de verschillende soorten borstkanker op kanker.nl.
Bij de ontwikkeling van borstkanker spelen verschillende factoren een rol, waaronder hormonen (voornamelijk het hormoon oestrogeen). Dit betekent dat gebeurtenissen in het leven die de hormoonbalans veranderen zoals het krijgen van kinderen, het geven van borstvoeding en de menopauze de kans op het krijgen van borstkanker kunnen beïnvloeden.
Er zijn ook andere belangrijke factoren waar je zelf invloed op hebt, zoals je voeding en leefstijl.
Je kunt borstkanker opmerken doordat er veranderingen zijn aan je borsten. Let bijvoorbeeld op onderstaande veranderingen:
Mocht het zo zijn dat je een verandering ontdekt, laat je dan onderzoeken door een arts. Houd wel in gedachten dat de meeste knobbels en afwijkingen niet op kanker duiden en door iets anders (minder ernstigs) worden veroorzaakt, bijvoorbeeld een cyste.
Dit artikel is bijgewerkt in november 2023.