Verklein de kans op borstkanker

Je kunt zelf stappen nemen om je kans op borstkanker te verkleinen. Lees hier wat je kunt doen.

Doe dit wel!

Houd je gewicht gezond 

Overgewicht, obesitas en een te grote tailleomvang op volwassen leeftijd verhogen je risico op borstkanker na de menopauze. Het is daarom belangrijk om je gewicht gezond te houden en te voorkomen dat je aankomt. Gezond eten en meer bewegen helpen je gewicht gezond te houden. Heb jij een gezond gewicht? Bereken nu snel en eenvoudig je Body Mass Index.

Lees meer over gewicht en kanker.

Beweeg meer

Lichaamsbeweging verlaagt het risico op borstkanker. Elke vorm van beweging is goed. Denk aan wandelen, fietsen, huishoudelijke klussen en dansen. Ook is het goed om regelmatig intensief te bewegen, zoals hardlopen, zwemmen, wielrennen en voetbal. Intensief bewegen kan namelijk beschermen tegen borstkanker voor de menopauze.

Lees meer over bewegen en kanker.

Geef borstvoeding, indien mogelijk

Borstvoeding is gezond voor je baby en borstvoeding geven helpt jou tegen borstkanker te beschermen. 

Lees meer over borstvoeding en kanker.

Let hier op!

Eet minder fastfood

In fastfood en voorbewerkt voedsel zitten veel calorieën waardoor je er makkelijk van kunt aankomen. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor borstkanker. Eet dit soort voedsel daarom met mate. Voorbeelden van fastfood en voorbewerkt voedsel zijn friet, hamburgers, kipnuggets, pizza, cake, gebak en snoep.

Lees meer over fastfood en voorbewerkt voedsel.

Drink minder suikerrijke dranken

Door regelmatig dranken met toegevoegde suikers te drinken, kun je in gewicht aankomen. Drink dit soort dranken daarom zo min mogelijk. Voorbeelden van dranken met toegevoegde suikers zijn frisdranken, sport- en energiedranken en aanmaaklimonades.

Lees meer over suikerrijke dranken.

Doe dit niet!

Drink geen alcohol

Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op borstkanker verhoogt. Zelfs één glas alcohol zorgt al voor een groter risico. Ook bevatten alcoholische dranken veel calorieën en zo kunnen ze ongemerkt leiden tot gewichtstoename. Bereken het aantal calorieën in je drankje zelf met onze Alcohol Calorieën Calculator. Op deze manier verhoogt alcohol indirect het risico op kanker. 

Lees meer over het alcohol en kanker.

Borstkanker voor- of na de menopauze

In onderzoek naar het verband tussen voeding en leefstijl en de kans op borstkanker, houdt men rekening met de tijd van diagnose. Oftewel of de ziekte voor- en na de menopauze (overgang) wordt vastgesteld.


Bron

- World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report 2018.