Risicofactoren voor borstkanker

Er zijn veel verschillende factoren die de kans op borstkanker kunnen beïnvloeden. Zo spelen leeftijd, erfelijkheid en hormonen een rol. Maar ook voeding en leefstijl zijn belangrijke risicofactoren.

Risicofactoren voor borstkanker in onze leefstijl

Overgewicht of obesitas hebben

Overgewicht en obesitas vergroten de kans op maar liefst 12 soorten kanker, waaronder borstkanker. Het beste is om een zo laag mogelijk gewicht binnen de gezonde grenzen te hebben en te voorkomen dat je aankomt. Ook de omvang van je taille is van belang. Vet rondom je taille zorgt namelijk voor een extra groot risico op kanker.

Te veel lichaamsvet kan de hoeveelheid van bepaalde hormonen, waaronder  oestrogeen, in ons lichaam beïnvloeden. Deze vrouwelijke geslachtshormonen zouden kunnen zorgen voor een verhoogd risico op borstkanker.

Lees meer over gewicht en kanker.

In gewicht aankomen

Niet alleen overgewicht en obesitas verhogen de kans op borstkanker. Ook wanneer je in gewicht aankomt kan dit je risico op borstkanker vergroten. Hoe meer je aankomt, hoe meer je je risico vergroot.

Weinig bewegen

Als je weinig beweegt, verbruik je ook weinig calorieën. Hierdoor is de kans groter dat je in gewicht aankomt. Door te bewegen houd je ook de hormoonspiegel op een gezond peil, waardoor het kan beschermen tegen borstkanker.

Lees meer over bewegen en kanker.

Alcohol drinken

Wanneer je alcohol drinkt, vergroot je de kans op verschillende soorten kanker waaronder borstkanker. Drink het dus liever niet. Alle soorten alcohol zijn schadelijk, omdat het gaat om de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is.

Alcohol kan ons DNA beschadigen en daarnaast het niveau van bepaalde hormonen in ons lichaam verhogen. Dit zijn mogelijke verklaringen hoe alcohol de kans op borstkanker vergroot. Ook bevatten alcoholische dranken veel (lege) calorieën, waardoor je er makkelijk van kunt aankomen.

Lees meer over alcohol en kanker.

Geen borstvoeding geven

Borstvoeding geven verkleint de kans op borstkanker. De hoeveelheid van bepaalde hormonen die het risico op borstkanker kunnen verhogen worden door het geven van borstvoeding namelijk verlaagt.  Ook worden na het geven van borstvoeding bepaalde cellen uit de borsten afgebroken waarvan het DNA mogelijk beschadigd is. Beschadigd DNA kan later tot kanker leiden. 

Lees meer over borstvoeding en kanker.

Lees meer over wat je zelf kunt doen om het risico op borstkanker te verlagen.

Andere risicofactoren voor borstkanker

 • Leeftijd: met de leeftijd neemt de kans op borstkanker toe. 
 • Blootstelling aan de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron: hoe langer borsten zijn blootgesteld aan deze hormonen, hoe groter de kans op borstkanker. Hierdoor is er een (licht) verhoogd risico bij: 
  • Vroege eerste menstruatie (onder de 12 jaar)
  • Late overgang (boven de 55 jaar)
  • Geen of weinig zwangerschappen hebben gehad
  • Op late leeftijd kinderen krijgen (boven de 35 jaar)
  • Slikken van de anticonceptiepil met oestrogeen en progesteron. 
  • Hormoontherapie met oestrogeen (en progesteron)
  • Eerder gebruik van het DES-medicijnen en nu tussen de 45 en 65 jaar oud zijn.
 • Dicht borstklierweefsel: als je meer melkklieren en minder vetweefsel hebt, heb je een hoger risico op borstkanker
 • Erfelijkheid: als er een geschiedenis van borstkanker in de familie is, is de kans op borstkanker groter. Er zijn een aantal genen bekend die betrokken zijn bij deze erfelijke aanleg. De bekendste hiervan zijn BRCA1 en BRCA2.

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je borstkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je kans wellicht groter is dan gemiddeld.


Bronnen

- World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, Continuous Update Project Expert Report 2018.
www.kanker.nl, geraadpleegd in september 2020.