Maak gemakkelijk zelf granola!

Muesli, cruesli en granola. Wat is eigenlijk het verschil? Wij leggen het uit en delen een heerlijk recept met je zodat je zelf gemakkelijk granola kunt maken!

Muesli bestaat uit graanvlokken en is vaak aangevuld met noten, zaden, pitten en gedroogd fruit. Het is een ongebakken product en meestal ongezoet, zonder toevoegingen. Muesli is los van structuur.

Cruesli wordt gemaakt van muesli, maar hierbij wordt de muesli met boter of olie en suiker gebakken in de oven. De graanvlokken plakken aan elkaar door de suiker. Eigenlijk eet je dus een soort koekjes, kortom: niet de gezondste keuze. Cruesli bevat zowel meer suiker als vet in vergelijking met muesli. 

Granola is een mix van granen, noten, zaden en pitten. Deze mix wordt in de oven geroosterd met olie en gezoet met honing. Eet je dan eigenlijk ook koekjes? Nee, want voor het roosteren is minder olie nodig dan bij het bakken van cruesli. Daarnaast zit er in granola vaak ook minder suiker. 

Recept voor de lekkerste granola

Deze zelfgemaakte granola is heerlijk door de yoghurt of kwark. Ook lekker met vers fruit erbij!

Voor 8 personen
260 kcal per persoon 
Bereidingstijd: 30 min

Ingrediënten

  • 360 gram havervlokken
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels honing, opgewarmd
  • 90 gram gemengd gedroogd fruit, in stukjes gesneden

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 160 ℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten in een warme kom en roer met een lepel totdat alle havervlokken bedekt zijn met de olie en honing.
3. Verdeel het mengsel over de bakplaat. 
4. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Schep af en toe het mengsel om. 
5. Wanneer de granola knapperig is geworden, haal dan de bakplaat uit de oven en laat het volledig afkoelen. Breek indien nodig de granola in stukken. Bewaar de granola in een luchtdichte verpakking. Zo blijft het enkele weken vers.

Benieuwd wat haver zo gezond maakt? Lees meer