Wat weet jij over koffie? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat weet jij over koffie?

Kopje koffie

In Nederland drinken we bijna 4 kopjes koffie per dag. Maar zijn dit eigenlijk te veel kopjes of kan dit geen kwaad? En kan koffie drinken de kans op kanker vergroten of juist verkleinen?

Koffiebonen groeien aan een koffieplant. Dit is een tropische struik waarvan verschillende soorten bestaan. Hierdoor bestaan er ook verschillende soorten koffiebonen. De meest bekende koffiebonen zijn Robusta en Arabica bonen.

Hoeveel koffie kun je drinken?

Nederlandse volwassenen drinken gemiddeld bijna 4 kopjes koffie per dag, waarbij mannen net iets meer koffie drinken dan vrouwen. Koffie zonder suiker is een gezonde keuze, maar vanwege de cafeïne in koffie gelden er wel beperkingen.

Als je ongeveer 4 kopjes koffie op een dag drinkt, hoeven de meeste mensen zich geen zorgen te maken over de nadelen. Dit verschilt wel van persoon tot persoon. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en jongeren gelden andere adviezen.

De stof cafestol in koffie

Cafestol is een stofje dat voorkomt in koffie. Er zijn verschillende manieren waarop koffie gezet kan worden en dit heeft invloed op de hoeveelheid cafestol in de koffie. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe minder cafestol erin zit.

Zo bevatten koffie gezet met een cafetière en kookkoffie veel cafestol. Cafestol verhoogt ons slechte cholesterol, ook wel LDL-cholesterol genoemd. Een hoog gehalte aan LDL-cholesterol is niet goed voor onze bloedvaten en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om niet meer dan 1 kop koffie per dag te drinken gezet met een cafetière. Kookkoffie kun je beter helemaal niet drinken.

Vanwege de hoeveelheid cafestol geldt ook het advies om niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie gemaakt van koffiecups te drinken. Het beste kun je kiezen voor koffie gezet met een papieren filter, koffie gemaakt van koffiepads of koffie uit een koffieautomaat.

Vergroot of verkleint koffie de kans op kanker?

Onderzoek tot nu toe laat zien dat koffie mogelijk kan beschermen tegen lever- en baarmoederkanker. Omdat koffie op veel verschillende manieren kan worden gedronken, is er meer onderzoek nodig voordat er een aanbeveling over koffie kan worden gedaan. Zo moet er onder andere worden gekeken naar het type koffie, de mate en hoeveelheid van consumptie en de bereidingswijze. Ook moet er rekening worden gehouden met andere ziekten.

Benieuwd naar onze 10 aanbevelingen om de kans op kanker te verkleinen? Bekijk ze allemaal hier.

Het gevaar van hete dranken

Te hete dranken drinken kan de kans op het krijgen van slokdarmkanker vergroten. In een uitgebreid onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is naar voren gekomen dat het drinken van heel hete dranken mogelijk kankerverwekkend kan zijn. Het maakt niet uit wat er gedronken wordt, het gaat erom hoe heet het is. Het gaat hierbij om dranken met een temperatuur van 60 °C of meer. Meer weten? Lees hier verder.

Voldoende drinken

Door koffie te drinken voorzien we ons lichaam van vocht. Het is belangrijk om elke dag voldoende te drinken. Drink daarom iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht. Laat hierbij dranken met toegevoegde suikers zoveel mogelijk staan en wissel af met het drinken van water en koffie of thee zonder suiker. Lees meer over onze aanbeveling Drink gezond.


Bronnen:

Voedselconsumptiepeiling

Voedingscentrum