Starten met hardlopen

De zomer is een heerlijk seizoen om buiten te bewegen. Wat als je graag wil beginnen met hardlopen maar je hebt het nog nooit gedaan? Wij geven je tips om dit op een gezonde manier aan te pakken.

Beweging is goed voor ons lichaam. Het verkleint de kans op overgewicht en daarmee de kans op verschillende soorten kanker. Hardlopen kan een heerlijke vorm van bewegen zijn waarbij je lekker kan genieten van de buitenlucht.

(Hard) loop niet te hard van stapel

Stel niet meteen torenhoge eisen aan jezelf, maar begin rustig en stel realistische doelen.

Als je net begint met trainen en je hebt nog nooit eerder hardgelopen, begin dan eerst met wandelen. Op die manier laat je je benen wennen en worden ze voorbereid op het rennen. Hierdoor verklein je ook de kans op blessures.

Maak het leuk!

Ga bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin hardlopen of luister tijdens het hardlopen je favoriete muziek. Als je gaat hardlopen in het bos, hoor je vaak geluiden van vogels om je heen. Als je hierop let, geniet je nóg meer van de omgeving.

Locaties

Kies elke keer een andere route. Hierdoor maak je je hardlooprondje afwisselend en blijft het leuk! Je kan hierdoor je eigen stad of dorp op een hele andere manier leren kennen.

Voeding

Het is belangrijk om goed te eten en te drinken voor en na het hardlopen. Lees hieronder waar je op moet letten:

Vocht

Tijdens het hardlopen verlies je zweet en dat vocht moet je weer aanvullen. Hoeveel je moet drinken hangt af van hoe intensief je sport en van de omgevingstemperatuur. Je kan gemiddeld 0,7 tot 1 liter vocht per uur aanhouden. Als het warm is, is het extra belangrijk om genoeg te drinken.

Voor het hardlopen

Eet 2 uur voordat je gaat hardlopen geen grote maaltijd meer. Voor het verteren van eten moet je lichaam zuurstof en bloed toevoeren naar je maag en darmen. Als je sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. Deze twee processen kan je lichaam niet makkelijk tegelijk laten plaatsvinden en daardoor kan je last van je maag en darmen krijgen. Je kan een uur van tevoren nog wel iets kleins zoals een banaan of krentenbol eten.

Na het hardlopen

Eet na het hardlopen binnen 2 uur iets met eiwitten en koolhydraten zoals.  Eiwitten zijn nodig voor het herstel van je spieren. Door het eten van koolhydraten zorg je ervoor dat je lichaam weer voldoende energie krijgt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een schaaltje kwark met fruit.

Professionele hulp

Een fysiotherapeut of personal trainer kan je helpen om een hardloopschema op te stellen afgestemd op jouw persoonlijke situatie en doelen. Daarnaast kan een (sport)diëtist je adviezen geven over wat je moet eten en drinken.

Ben je 40 jaar of ouder en heb je een lange tijd niet gesport? Of heb je een familiegeschiedenis met hart- en vaatziekten, diabetes of andere chronische ziekten? Ga dan eerst langs de huisarts voordat je met een hardlooptraining begint.