De voordelen van de mediterrane keuken - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

De voordelen van de mediterrane keuken

Tafel met pasta, tomaten en verse kruiden

Mediterraan eten is gezond

Het traditionele mediterrane voedingspatroon is gezond. Zo verkleint het onder andere de kans op overgewicht. Wil je weten hoe dit zit en wat dit voedingspatroon precies inhoudt? Lees dan snel verder!

Waar eet je mediterraan?

In landen rondom de Middellandse zee zoals Italië, Griekenland, Spanje en Frankrijk eten ze mediterraan. Het zijn vaak eenvoudige gerechten met pure smaken en verse ingrediënten.

De voordelen van de mediterrane keuken

Veel volkorenproducten en peulvruchten

De mediterrane keuken bevat veel volkorenproducten en peulvruchten, zoals volkorenpasta en linzen. Deze producten bevatten veel vezels, waardoor je langdurig een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor is de kans kleiner dat je (ongezonde) tussendoortjes eet.

Vezels verkleinen de kans op darmkanker. Daarnaast zitten volkorenproducten en peulvruchten vol met andere goede voedingstoffen zoals vitamines en mineralen.

Gezonde vetten

De mediterrane keuken is rijk aan (gezonde) onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet verlaagt het slechte LDL-cholesterol en past daarom in een gezond voedingspatroon. Een te hoog gehalte aan LDL-cholesterol is niet goed voor onze bloedvaten en kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Onverzadigd vet zit onder andere in (vette) vis, noten, olijfolie en vloeibare bak- en braadproducten.

Veel groenten, fruit, zaden en noten

De gerechten uit de mediterrane keuken bevatten een ruime hoeveelheid groenten, fruit, zaden en noten. Deze ingrediënten bevatten belangrijke vitamines en mineralen. Let wel op: noten bevatten veel onverzadigde vetten en zijn daardoor rijk aan calorieën. Het advies is daarom om dagelijks niet meer dan 1 handje ongezouten noten te eten. Benieuwd of walnoten gezonder zijn dan andere noten? Ontdek het hier.

Weinig zout

De gerechten uit de mediterrane keuken worden zo min mogelijk op smaak gebracht met zout. In plaats daarvan worden veel verse kruiden gebruikt. Bijvoorbeeld rozemarijn, oregano, basilicum en tijm. Wist je dat te veel zout de kans op maagkanker kan vergroten? Per dag mogen we maximaal 6 gram zout binnenkrijgen.

Weinig toegevoegde suikers

Het traditionele mediterrane voedingspatroon bevat weinig zoetwaren, waardoor je minder toegevoegde suikers en/of geraffineerde suikers binnenkrijgt. Fruit is voornamelijk de zoete traktatie in landen rondom de Middellandse zee.

Gezond eten verkleint de kans op kanker

Door gezond te eten verklein je de kans op kanker. Waar kun je op letten? Kom er nu achter.

Inspiratie nodig in de keuken? Bekijk onze recepten.