Voor het 6de jaar op rij kleurt Nederand paars- WKOF

Voor het 6de jaar op rij kleurt Nederland paars op Wereld Kanker Dag

PERSBERICHT

Amsterdam, 4 februari 2023

Met ruim 120.000 nieuwe diagnoses per jaar is kanker nog altijd een van de grootste gezondheidsuitdagingen in Nederland. Op Wereld Kanker Dag roept het Wereld Kanker Onderzoek Fonds mensen uit alle delen van het land op om samen steun te betuigen aan iedereen die door kanker is geraakt.

De impact van kanker

Op de vooravond van Wereld Kanker Dag heeft de Nederlandse Kankerregistratie bekendgemaakt dat er in 2022 bij 124.000 mensen kanker is vastgesteld in Nederland. Dat is ongeveer twee keer een volle Johan Cruijff ArenA.

Er leven meer dan 850.000 mensen in Nederland bij wie kanker ooit werd vastgesteld. Dat is bijna evenveel mensen als het aantal inwoners van gemeente Amsterdam. Zij leven allemaal met de gevolgen van de ziekte waaronder onzekerheid over de toekomst.

Nederland draagt het paarse lintje

Voor het 6de jaar op rij kleurt Nederland paars op 4 februari, Wereld Kanker Dag, om aandacht te vragen voor de impact van kanker en steun te betuigen aan iedereen die erdoor is geraakt. Dat wordt gedaan door het paarse lintje van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds met de boodschap ‘Kanker draag je niet alleen’ te dragen.

Het paarse lintje heeft voor velen een persoonlijke betekenis. Mensen uit heel Nederland delen in aanloop naar Wereld Kanker Dag hun ervaring met kanker als patiënt, voormalig patiënt of naaste op facebook.com/WereldKankerOnderzoekFonds.

Paarse verlichting

Dit jaar worden wederom verschillende bekende locaties in Nederland op Wereld Kanker Dag paars verlicht, om samen met het dragen van het paarse lintje stil te staan bij kanker. Onder andere deze locaties doen mee aan de actie dit jaar:

 • RAI Amsterdam
 • Ziggo Dome in Amsterdam
 • Rijksmuseum Muiderslot in Muiden
 • Suikersilo’s van SugarCity in Halfweg
 • De Grote Marktstraat in Den Haag
 • Madurodam in Den Haag
 • Alphense zendmast in Alphen aan den Rijn
 • KPN De Link in Rotterdam
 • Hoog Catharijne in Utrecht
 • Winkel van Sinkel in Utrecht
 • Evoluon in Eindhoven
 • TV-Toren Roermond
 • MECC in Maastricht

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:

Sinds begin januari hebben wij het publiek in beweging gebracht om samen het paarse lintje te gaan dragen op Wereld Kanker Dag. Dat hebben we gedaan met onze campagne met de boodschap ‘Kanker neemt veel weg, maar liefde is voor altijd’. Wij kijken uit naar de prachtige steunbetuiging op 4 februari aan iedereen die de impact van kanker kent.


EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie contact op met Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie:

Over het paarse lintje van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:

Lees meer over het paarse lintje.

Foto’s van paars verlichte locaties uit voorgaande edities

Bekijk foto’s van locaties die in voorgaande edities van Wereld Kanker Dag paars werden verlicht.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil iedereen een kans geven tegen kanker. Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl mensen minder kans hebben op kanker, en dat bij kanker mensen meer kans krijgen op overleving en een goede kwaliteit van leven.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Lees meer over ons.