Leefstijladviezen bewezen- WKOF

Leefstijladviezen Wereld Kanker Onderzoek Fonds bewezen

PERSBERICHT

Amsterdam, 13 juni 2023

Wie de leefstijladviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds opvolgt, heeft minder kans op kanker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Newcastle University waarvan de bevindingen vandaag worden bekendgemaakt. Gezond eten en drinken, meer beweging en een gezond gewicht spelen een belangrijke rol in het terugdringen van het aantal nieuwe gevallen van kanker.

De bevindingen

In het nieuwe onderzoek hebben experts gekeken of het opvolgen van de leefstijladviezen voor minder kans op kanker daadwerkelijk werkt. Daarvoor hebben ze het opvolgen van de leefstijladviezen vertaald naar punten (een punt per leefstijladvies). Hoe beter mensen de leefstijladviezen opvolgden, hoe meer punten ze scoorden.

Het blijkt dat met elke toename van de score met 1 punt, deelnemers aan het onderzoek 12% minder kans op dikkedarmkanker, 11% minder kans op borstkanker en 8% minder kans op longkanker hadden.

Over het onderzoek

De onderzoekers hebben een analyse gedaan van de resultaten van 18 onderzoeksprojecten. Dit was onderdeel van de Cancer Lifestyle Prevention Recommendations (CALIPER) UK Study in het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van prof. John Mathers, prof. Linda Sharp en dr. Fiona Malcomson en werd gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Amsterdam.

De noodzaak van kankerpreventie

Met meer dan 124.000 nieuwe diagnoses per jaar is kanker in Nederland een van de grootste uitdagingen voor de volksgezondheid. Dat terwijl ongeveer 40% van alle gevallen van kanker mogelijk voorkomen kan worden. Daarbij spelen voeding, lichaamsbeweging, alcohol en lichaamsgewicht een grote rol.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:

Het is overduidelijk dat preventie meer aandacht en urgentie moet krijgen. Alleen door nu op preventie in te zetten als samenleving, kunnen wij de verwachte enorme groei in het aantal kankergevallen in de komende jaren verminderen. Wij roepen ook de overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen door gezonde voeding en meer beweging de norm te maken. Denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van btw op groente en fruit.

Sheena Tjon A Joe, Teamleider Gezondheidsvoorlichting bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:

Op sommige risico’s voor kanker hebben we helemaal geen invloed, zoals erfelijkheid. Maar er zijn veel dingen waar we wel invloed op hebben. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar we kunnen wel zelf veel doen om onze kans erop kleiner te maken. Met de leefstijladviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan iedereen aan de slag.

De leefstijladviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

In 2018 heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op basis van grootschalig onderzoek – dat ruim 10 jaar duurde – de leefstijladviezen opgesteld voor minder kans op kanker. Lees ze hier.


EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie contact op met Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie:

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil iedereen een kans geven tegen kanker. Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl mensen minder kans hebben op kanker, en dat bij kanker mensen meer kans krijgen op overleving en een goede kwaliteit van leven.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Lees meer over ons.


Bronnen:

  • Adherence to the 2018 World Cancer Research Fund (WCRF)/ American Institute for Cancer Research (AICR) Cancer Prevention Recommendations and cancer risk: a systematic review and meta-analysis. F.C. Malcomson et al. Cancer. DOI: 10.1002/cncr.34842
  • iknl.nl/nkr-cijfers