Galblaaskanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Galblaaskanker

Galblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker. Jaarlijks krijgen zo’n 180 mensen in Nederland de diagnose galblaaskanker. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Wat is galblaaskanker?

De galblaas is een peervormig orgaan dat is verbonden met de lever. In de galblaas wordt galvloeistof opgeslagen, een vloeistof die in de lever wordt geproduceerd en die je lichaam helpt bij de vertering van vetten.

Als er een kwaadaardige tumor bij de galblaas zit, spreken we van galblaaskanker.

Wat zijn de symptomen van galblaaskanker?

Een kwaadaardige tumor bij de galblaas veroorzaakt vaak geen ernstige klachten. In de meeste gevallen wordt galblaaskanker per toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens het verwijderen van de galblaas wegens galstenen. Doorgaans zien we bij galblaaskanker de volgende symptomen:

 • Een pijnlijk gevoel aan de rechterkant van je buik (onder de ribben)
 • Afvallen
 • Een verminderde eetlust
 • Een vermoeid gevoel
 • Een gelige huid (geelzucht)
 • Een gelige tint van het oogwit
 • Andere kleur ontlasting (lichter)
 • Andere kleur urine (donkerder)
 • Jeuk

Ervaar je deze klachten? Dat betekent niet automatisch dat je galblaaskanker hebt. De klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Als je ongerust bent of wanneer de klachten langer dan 3 weken duren, is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Wat speelt een rol bij het ontstaan van galblaaskanker?

Er is sterk bewijs dat overgewicht of obesitas de kans op galblaaskanker vergroot.

Hoe groeit kanker in de galblaas?

Galblaaskanker wordt vaker pas in een laat stadium ontdekt. Er zijn dan mogelijk uitzaaiingen in de rest van het lichaam te vinden, waaronder bijvoorbeeld in de lever, longen of het buikvlies. Een andere mogelijkheid is dat galblaaskanker groeit in de organen in de buurt van de galblaas, bijvoorbeeld de maag of de galwegen. Door de tumoren van galblaaskanker raken de galwegen mogelijk verstopt en dat kan leiden tot onder andere geelzucht.

Galblaaskanker of galwegkanker

Galwegkanker is echter anders dan galblaaskanker. Bij galwegkanker ontstaat de tumor namelijk in de galwegen. Bij galblaaskanker is de tumor ontstaan in de galblaas.

Prognose galblaaskanker

In de algemene prognose is galblaaskanker een extreem nare variant, omdat hij vaak pas te laat wordt ontdekt en er dan mogelijk geen geschikte behandeling voor is. Zijn er echter geen uitzaaiingen, dan kan je arts ervoor kiezen om te opereren. De tumoren worden van via een (kijk)operatie verwijderd. Het verschilt per persoon wat de prognose is.

Onderzoeken naar galblaaskanker

Om te onderzoeken of het om galblaaskanker gaat, zien we in de regel de volgende onderzoeksmethoden:

 • Men zoekt naar afwijkingen in de leverfuncties. Dit geeft namelijk vaak de eerste aanwijzing dat er iets niet klopt.
 • Een vervolgstap is vaak een echo van de bovenbuik. Door de geluidsgolven krijgen artsen een goed beeld van galblaas en lever. In ongeveer de helft van de gevallen kan men tijdens de echo al vaststellen of het om galblaaskanker gaat.
 • Endo-echoscopie. De arts kijkt tijdens een endo-echoscopie via je mond, slokdarm en maag naar zowel je galblaas als je galwegen. Dit type onderzoek is uitermate nuttig bij het bepalen met wat voor soort aandoening ze te maken hebben; een galblaaspoliep of galblaaskanker. Tijdens de endo-echoscopie neemt de arts mogelijk een biopt af om te onderzoeken of het om een kwaadaardig gezwel gaat.

Galblaaskanker behandelen

Vaak kiest de arts ervoor om galblaaskanker middels een operatie te verwijderen. Dit kan via een klassieke operatie of een kijkoperatie. Komt men er tijdens de kijkoperatie achter dat het verwijderen van de tumoren niet voldoende overzien kan worden, dan gaat men over op de klassieke operatie.

Kan ik de kans op galblaaskanker verkleinen?

Je verkleint de kans op galblaaskanker door op een gezond gewicht te blijven.


Dit artikel is bijgewerkt in november 2023.