Darmkanker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Darmkanker

Als we het hebben over darmkanker, bedoelen we meestal dikkedarmkanker. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen in Nederland te horen dat ze darmkanker hebben. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Over de dikke darm

Ons eten en drinken komt via de slokdarm in de maag en gaat vervolgens via de twaalfvingerige darm naar de dunne darm. Hier wordt het grootste deel van het voedsel verteerd en worden voedingsstoffen opgenomen in het bloed.

Het deel van ons voedsel dat niet verteerd kan worden (met name vezels), komt terecht in de dikke darm. Hier vindt de laatste fase van de spijsvertering plaats. De dikke darm neem het overgebleven vocht en voedingsstoffen op. Wat overblijft is ontlasting.

De dikke darm bestaat uit verschillende delen:

  • de blinde darm
  • het colon
  • het rectum (oftewel de endeldarm)

Wat is darmkanker?

Darmkanker kan op verschillende plekken in de darm ontstaan, maar meestal is dat in de dikke darm. Dunnedarmkanker bestaat ook, maar dit komt heel weinig voor. Als we het hebben over darmkanker, bedoelen we daarom dikkedarmkanker.

In de medische wereld wordt dikkedarmkanker ook wel colorectale kanker genoemd. Dit is een verzamelnaam voor kanker in het colon en het rectum. Bij ongeveer tweederde van de mensen met darmkanker zit de tumor in het colon.

Soorten darmkanker

Er zijn verschillende soorten darmkanker. In de darmen komen de volgende kankersoorten voor:

  • Dikkedarmkanker
  • Dunnedarmkanker
  • Endeldarmkanker
  • Anuskanker

Hoe ontstaat darmkanker?

Darmkanker ontstaat meestal uit een poliep in de dikke darm. Een poliep is een gezwel die in principe goedaardig is. Vooral bij mensen boven de 50 jaar komen poliepen in de dikke darm voor. Slechts een klein deel van de poliepen verandert in een kwaadaardig gezwel of tumor. In dat geval noemen we het kanker. De verandering van een goedaardige poliep naar darmkanker kan wel 10-15 jaar duren.

Een kwaadaardige tumor kan door verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Ook kunnen er cellen loslaten, waardoor het kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen is groter als de tumor verder de darmwand ingroeit.

Hoe vaak komt darmkanker voor?

Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 mensen in Nederland een vorm van darmkanker. Hiermee is darmkanker een van de meest voorkomende kankersoorten. De ziekte komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar.


Bronnen:

World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, Continuous Update Project Expert Report 2018.

kanker.nl, geraadpleegd in maart 2024.

Maag Lever Darm Stichting (MLDS), geraadpleegd in maart 2024.

Dit artikel is bijgewerkt in maart 2024.