Nederland Fietsland

De nazomer is uitstekend voor een lekker lange fietstocht in eigen land.

Fietsen, fietsen, overal fietsen: één van de typische kenmerken van Nederland. 84 procent van de Nederlanders heeft een fiets. Met elkaar fietsen we maar liefst 15 miljard kilometer per jaar! De meeste mensen gebruiken de fiets vooral om boodschappen te doen of om naar werk of school te gaan. Maar de nazomer is ook uitstekend voor een lekker lange fietstocht in eigen land.

Fietsen is een goede manier om te bewegen. Het is goed voor lichaam en geest maar ook voor het milieu. Daarnaast vind je sneller een parkeerplaats en het is goedkoper dan de auto of de bus. De fiets brengt je goedkoop en snel van deur tot deur.

Stap op de fiets

Met fietsen kom je relatief makkelijk aan je dagelijkse 30 minuten bewegen. Als je bijvoorbeeld altijd op de fiets boodschappen doet, vrienden bezoekt, of naar je werk gaat, kom je al een heel eind. Maar er zijn meer redenen om op de fiets te stappen.

Nederland kent in totaal ruim 30.000 km officiële fietspaden. Genoeg dus om regelmatig een mooie fietstocht te maken zonder dat je gehinderd wordt door autoverkeer. De speciaal op fietsers gerichte bewegwijzering maakt het je gemakkelijk om de weg te vinden. Je kunt uiteraard zelf bepalen hoe ver of hoe lang je fietstocht is. Het gemiddelde fietstempo van Nederlanders ligt tussen de 15-18 km/uur, dus in 2 uur kun je al een tocht van 30 km maken!

Daarnaast is de fiets ook het ideale vervoermiddel om een stad te verkennen. In Nederland zijn overal fietsverhuurbedrijven. Op de fiets zie je veel meer van de stad dan met het openbaar vervoer, en je bent niet gebonden aan tijden of haltes. Bovendien kom je op de fiets veel verder dan wanneer je te voet een stad verkent.

Fietsen is flexibel

Het voordeel van fietsen is dat je helemaal zelf bepaalt wanneer, hoe lang, hoe vaak en met wie je gaat fietsen. Heb je op een avond niks te doen en breekt de zon door? Stap op de fiets voor een kort rondje in je omgeving. Je kunt ook met een vriend of vriendin afspreken om wekelijks een mooie tocht te maken.

Daarnaast kun je je aansluiten bij een fietsgroep. Op die manier heb je een stok achter de deur om elke week een fietstocht te maken. Bovendien is met een groep fietsen gezelliger dan alleen. Er zijn fietsclubs die elke week een mooie tocht maken, maar ook fietsverenigingen die zich meer richten op wielrennen of mountainbiken.

Jong of oud, snel of langzaam, alleen of met elkaar: iedereen kan fietsen!

Leuke fietsroutes door Nederland

Er zijn talloze fietsroutes door ons kikkerlandje. Je kunt natuurlijk zelf bepalen welk rondje je wilt maken, maar kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk dan op: nederlandfietsland.nl.

Wij geven je per provincie een leuke tip:

Bronnen: fietsersbond.nlnederlandfietsland.nl