Claims op verpakkingen: zijn ze te vertrouwen? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Claims op verpakkingen: zijn ze te vertrouwen?

Vrouw bekijkt etiketlabel verpakking

Alleen goedgekeurde claims mogen op verpakkingen staan. Toch betekent een claim niet per se dat het product ook gezond is. Hoe zit dit precies? Wij leggen het je uit.

Wat zijn claims?

Een claim beweert iets over de eigenschap van een voedingsmiddel. Het kan iets positiefs zeggen over de samenstelling van het product. Ook kan een claim beweren voordelig te zijn voor je gezondheid.

Fabrikanten mogen alleen claims gebruiken die op de Europese lijst voor goedgekeurde claims staan. De claims op deze lijst moeten onderbouwd en bewezen zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de alle claims in Nederland.

Soorten claims

Medische claims zoals het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte zijn niet toegestaan op voedingsproducten.

Gezondheidsclaims mogen wel. Deze claims beweren dat een voedingsmiddel voordelig is voor de gezondheid. Een voorbeeld is ‘vitamine C ondersteunt de afweer van je lichaam’. Om het effect op de gezondheid aan te tonen, is vaak veel onderzoek nodig.

De meeste claims die je op verpakkingen tegenkomt zijn voedingsclaims, zoals de claims ‘rijk aan vezels’ en ‘minder suiker’. Deze claims zeggen iets positiefs over de samenstelling van het voedingsmiddel.

Claims zijn soms misleidend

Hoewel alleen goedgekeurde claims gebruikt mogen worden, kunnen vooral voedingsclaims misleidend zijn. Een voorbeeld is de claim ‘bron van vezels’, wat betekent dat het product minimaal 3 gram vezels per 100 gram bevat. Maar dat is een fractie van de 30 gram vezels die je elke dag nodig hebt.

Trucje van fabrikanten

Een ander trucje wat fabrikanten toepassen om het product een gezonde uitstraling te geven, is iets gezonds vermelden op de verpakking wat er helemaal niet in zit. Zo staat er vaak ‘vetarm’ op het product vermeld, terwijl het product al weinig tot geen vet bevat, maar bijvoorbeeld wel veel suikers. Verkijk je dus niet op de voedingsclaims en lees altijd even het etiket.

Voorbeelden van claims die een verkeerde indruk kunnen geven:

Claim Wat betekent dat? Pas op!
Vetarm Maximaal 3 gram vet per 100 gram Vaak bevat het product van nature al weinig vet. Ook voegen fabrikanten vaak extra suikers toe.
Light Minimaal 33% minder vet, suikers of kcal Bij de vetvermindering voegen fabrikanten vaak suikers toe. Bij vermindering in suikers worden vaak vetten toegevoegd.
Suikerarm Maximaal 5 gram suikers per 100 gram Dit wil niet zeggen dat er geen vetten in het product zitten.
Zonder toegevoegde suikers Geen suikers of andere zoetmakende levensmiddelen toegevoegd Ook met deze claim kan het product veel suikers bevatten, namelijk door de van nature aanwezige suikers. Is dat het geval? Dan moeten fabrikanten dit vermelden.
Bron van vezels Minimaal 3 gram vezels per 100 gram Dit is maar een fractie van de 30 gram vezels die je dagelijks nodig hebt.

Meer lezen:

Hoeveel suikerklontjes drink jij elke dag?

Snel het etiket lezen doe je zo!

Eén van onze aanbevelingen om de kans op kanker verkleinen: eet gezond