Verklein de kans op darmkanker

Je kunt zelf stappen nemen om je kans op darmkanker te verkleinen. Lees hier wat je kunt doen.

Doe dit wel!

Houd je gewicht gezond

Het is belangrijk om je gehele leven je gewicht gezond te houden en te voorkomen dat je in gewicht aankomt. Overgewicht en obesitas verhogen de kans op maar liefst 12 soorten kanker, waaronder darmkanker. Gezond eten en voldoende bewegen helpen je bij het gezond houden van je gewicht. Heb jij een gezond gewicht? Bereken nu snel en eenvoudig je Body Mass Index.

Lees meer over gewicht en kanker.

Eet vezelrijk

Het eten van veel voedingsvezels verkleint de kans op darmkanker. Voedingsvezels vind je in volkorenproducten, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst. Ook in groente, fruit en peulvruchten zitten vezels. De vezels zorgen voor een gezonde spijsvertering.

Lees meer over de voordelen van vezels.

Kom in beweging

Iedere dag bewegen is goed voor je en het verkleint de kans op verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker. Voetballen, wandelen, joggen, fietsen; het maakt niet uit wat je doet. Als je maar in beweging bent. Beweeg elke dag minimaal een half uur. Meer is natuurlijk beter. Probeer ook niet te lang achter elkaar te zitten.

Lees meer over lichaamsbeweging en kanker.

Let hier op!

Eet minder vlees

Het eten van rood en bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker. Voor rood vlees adviseren wij om per week niet meer dan 350 – 500 gram te eten. Dit zijn ongeveer drie porties. Rood vlees is bijvoorbeeld rundvlees, varkensvlees en lamsvlees.

Bewerkt vlees zijn bijvoorbeeld vleeswaren, als ham, salami en worst. Wij adviseren bewerkt vlees niet of bij uitzondering te eten. Er is namelijk geen veilige hoeveelheid bekend die je kunt eten zonder dat je je kans op darmkanker vergroot.

Lees meer over vlees en kanker.

Eet minder fastfood

In fastfood en voorbewerkt voedsel zitten veel calorieën waardoor je er makkelijk van kunt aankomen. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor darmkanker. Eet dit soort voedsel daarom met mate. Voorbeelden van fastfood en voorbewerkt voedsel zijn friet, hamburgers, kipnuggets, pizza, cake, gebak en snoep.

Lees meer over fastfood en voorbewerkt voedsel.

Drink minder suikerrijke dranken

Door regelmatig dranken met toegevoegde suikers te drinken, kun je in gewicht aankomen. Drink dit soort dranken daarom zo min mogelijk. Voorbeelden van dranken met toegevoegde suikers zijn frisdranken, sport- en energiedranken en aanmaaklimonades.

Lees meer over suikerrijke dranken.

Doe dit niet!

Rook niet, of stop hiermee

Roken is een belangrijke oorzaak van veel soorten kanker, waaronder darmkanker. Niet roken, of hiermee stoppen is het beste wat je kunt doen om je kans op kanker te verkleinen.

Drink geen alcohol

Alcohol in welke vorm dan ook vergroot de kans op darmkanker. Het beste is om daarom helemaal geen alcohol te drinken.

Lees meer over alcohol en kanker.


Hoe zit het met zuivel en darmkanker?

Uit onderzoek is sterk bewijs dat zuivelproducten en producten met calcium de kans op darmkanker kunnen verkleinen. Meer onderzoek is nodig naar het effect van zuivel op andere kankersoorten voordat wij hier specifieke aanbevelingen over kunnen geven. Wel zitten er in zuivelproducten veel goede voedingsstoffen en zijn ze onderdeel van een gezond voedingspatroon. Kies zoveel mogelijk voor magere zuivelproducten voor een gezond gewicht.


Bron

- World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, Continuous Update Project Expert Report 2018.